назад
21.07.14

Луганщина: безоплатна правова допомога в умовах бойових дій

ЛуганськНезважаючи на складні умови, спричинені бойовими діями, Луганський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжує виконувати свої функції на переважній більшості території області.

Від початку місяця та станом на 19 липня 2014 року Луганським обласним центром з надання вторинної правової допомоги опрацьовано 74 запити на надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, Центром опрацьовано 36 повідомлень про затримання осіб від суб’єктів подання інформації, що здійснили затримання (з яких 29 – затримання у кримінальному процесуальному порядку), та 38 постанов/ухвал про залучення захисника за призначенням.

Система безоплатної правової допомоги продовжує повноцінно функціонувати на території 14 із 18 районів області.

Райони Луганської області, в яких адвокатами надається БПД протягом липня 2014 р.

Снимок

Райони, де БВПД надається, виділено зеленим кольором
Райони, де БВПД тимчасово не надається у зв’язку із відсутністю повідомлень про затримання, постанов/ухвал про залучення захисника за призначенням, виділено червоним кольором

У зв’язку з діями терористів та сепаратистів, зафіксовано скоєння низки злочинів не характерних для області у мирний час, які становлять 30% від загальної кількості правопорушень, за якими надавалася БВПД. Зокрема:

  • створення терористичної групи чи терористичної організації (ч. 1 ст. 258-3) – 9 випадків (12,2 % від загальної кількості зареєстрованих повідомлень);
  • перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань (ст. 114-1 ККУ) – 5 (6,8%);
  • незаконне позбавлення волі або викрадення людини; розбій; незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами; незаконне заволодіння транспортним засобом; вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією (146 ч. 2; 187 ч. ч. 2, 4; 263 ч. 1; 289 ч. 3; 28 ч. 2 ККУ) – 4 (5,4%);
  • незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 263 ККУ) – 2 (2,7%);
  • викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживанням службовим становищем; незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 2 ст. 262, ч. 2 ст. 263) – 1 (1, 4 %);
  • погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу (ч. 2 ст. 345) – 1 (1, 4 %).

Таким чином, завдяки відданості справі та професіоналізму луганських адвокатів, колег у міліції, судах та центрі з надання БВПД, навіть «на лінії вогню» затриманим, підозрюваним, обвинуваченим було забезпечено рівний доступ до правосуддя та захист від обвинувачення.

«У Луганську немає світла, води та є проблеми із мобільним зв’язком. Усю ніч тривали обстріли. Інтернет з модему, працює з перебоями. Як тільки це можливо, перевіряю пошту та виписую доручення – повідомляє в.о. директора Луганського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Родіонова – Цивільні авто із міста не випускають, лише швидкі та МНС. Один зі штатних працівників центру отримав осколкове поранення у своїй квартирі, на щастя, його життю нічого не загрожує. Приміщення підприємств та житлові будинки щезають на очах…Тримаємось!».

Висловлюємо підтримку та повагу усьому колективу Луганського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатській спільноті за самовіддану працю на захист прав людини.