назад

Людмила Яценко розказала про порядок оформлення договору оренди землі

СКІФІЯПродовжуючи  роботу, спрямовану на  реалізацію правопросвітницького проекту «Я маю право!» щодо поінформованості громадян  про свої права, гарантовані Конституцією та законами України, начальник Верхньорогачицького бюро правової допомоги Людмила Яценко взяла участь у запису передачі «Південний формат» на обласному радіо філії ПАТ НСТУ «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія».

1Гостя студії нагадала про перші кроки реалізації даного проекту на Херсонщині – це  створення оперативного штабу із забезпечення прав і свобод власників земель чи збіжжя, мобільних консультативних груп, під час яких фахівці системи БПД та ГТУЮ у Херсонській області надавали юридичну допомогу громадянам, у тому числі й жителям віддалених сіл. Наступний крок реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» – виготовлення буклетів та створення  соціальних відеороликів. І як результат – оголошення 2018-го Роком реалізації просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

2Фахівець системи БПД відповіла на запитання ведучою програми Юлії Шейко, які торкалися порядку оформлення договору оренди землі. Враховуючи той факт, що розвиток сільського господарства є пріоритетним напрямком Херсонської області, ця тема, безумовно, приверне увагу багатьох слухачів обласного радіо.

– Хто може здати землю в оренду?

– Землю в оренду можуть здати власники земельних ділянок, органи виконавчої влади і місцевого самоврядування, особа, яка управляє спадщиною, орендар – у суборенду, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця.

Землі державної або комунальної власності передаються в оренду за результатами аукціону або за рішенням органів виконавчої влади чи місцевого самоврядування.

Землі, які перебувають у приватній власності, передаються в оренду за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

– Як укласти договір?

– У письмовій формі в двох примірниках. За бажанням можна посвідчити нотаріально. У договорі вказується:

  • об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);
  • строк дії договору оренди визначається договором (але не більше 50 років);
  • орендна плата.

За згодою сторін можна прописати інші умови.

Типова форма договору оренди землі затверджена постановою Кабінету Міністрів України № 220 від 3 березня 2004 року.

3

– Чи можна змінити/розірвати договір оренди землі?

– Зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін; у разі недосягнення згоди – у судовому порядку.

Розірвання договору оренди землі здійснюється:

  • за взаємною згодою сторін;
  • на вимогу однієї із сторін – за рішенням суду;
  • в односторонньому порядку, якщо таке передбачено законом або договором.

– Хто реєструє право оренди земельної ділянки?

– Право оренди реєструють державні реєстратори або нотаріуси. Для цієї процедури орендарю або орендодавцю необхідно надати:

  • паспорт,
  • ІПН;
  • договір оренди земельної ділянки;
  • витяг з Державного земельного кадастру (у разі відсутності відомостей про кадастровий номер земельної ділянки в документах, поданих заявником для державної реєстрації);
  • квитанцію про сплату адміністративного збору.

Вартість реєстрації залежить від строків: 5 робочих днів – 80 грн.; 2 робочі дні – 800 грн.; 1 робочий день – 1600 грн.; 2 години – 4000  грн.

4

– Що робити, коли на твою земельну ділянку зареєстровано право оренди за іншою особою?

– Звертатись до Комісії Мін’юсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації або до суду.

5

Начальник Верхньорогачицького бюро правової допомоги зазначила, якщо законодавством передбачено типовий договір, то договір оренди землі за всіма істотними умовами має відповідати встановленому зразку. До істотних умов договору оренди землі відноситься об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки).

Говорячи про кадастровий номер, Людмила Яценко звернула увагу, що державні акти на право власності на земельну ділянку, видані до 2002 року, не містили інформації щодо кадастрового номеру земельної ділянки, а тому таким земельним ділянкам кадастрові номери присвоєні не були. У той же час, при укладенні договору оренди землі обов’язковою умовою є наявність кадастрового номеру земельної ділянки, а тому, перш ніж укладати договір оренди землі, необхідно здійснити дії щодо присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці. Присвоєння кадастрових номерів на вже приватизовані земельні ділянки при існуючому державному акті відбувається на підставі технічної документації із землеустрою, а також внесенням відомостей про земельну ділянку до бази даних автоматизованої системи державного земельного кадастру.

Строк дії договору оренди землі для ведення товарного сільськогосподарьского виробництва – мінімальний  – не може бути менше 7 років, а на меліорованих землях, на яких проводиться гідротехнічна меліорація, не може бути меншим як 10 років, але не більше 49 років.

Орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Зазначені істотні умови договору оренди відповідно до чинного законодавства України повинні бути в обов’язковому порядку визначені у договорі оренди землі. Проте, цей перелік не є вичерпним. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови, зокрема, якісний стан земельних угідь, порядок виконання зобов’язань сторін, порядок страхування об’єкта оренди, порядок відшкодування витрат на здійснення заходів щодо охорони і поліпшення об’єкта оренди, проведення меліоративних робіт, а також обставини, що можуть вплинути на зміну або припинення дії договору оренди землі та інші.

У той же час, слід звернути увагу на зазначений перелік істотних умов договору оренди, обов’язково повинен бути відображений у договорі оренди землі, оскільки відсутність однієї з вимог може привести до негативних наслідків.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України «Про оренду землі» відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов договору оренди є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

– Що робити, якщо власник земельної ділянки помер у 2013 році, строк дії договору оренди землі  закінчився у 2015-му, а його спадкоємці прийняли спадщину у 2017-му році?

– Згідно зі статтею 19 Закону України «Про оренду землі»: «Якщо строк дії договору оренди земельної ділянки закінчився у день або після смерті орендодавця, але до державної реєстрації права власності на земельну ділянку за новим власником (спадкоємцем), такий договір вважається продовженим (поновленим) до моменту державної реєстрації права власності спадкоємця або територіальної громади на таку земельну ділянку».

Отже, договір вважається поновленим, а всі права та обов’язки орендодавця перейшли до його спадкоємців. У тому числі й право на отримання орендної плати, включно із заборгованістю, у тому числі й тією, яка виникла з часу смерті орендодавця.

Перед тим як звертатися до суду, потрібно письмово повідомити орендаря про прийняття спадщини, надати йому копії відповідних документів та заявити вимогу про виплату заборгованості з орендної плати. В разі відмови від виплати заборгованості або ігнорування письмового звернення, подавати до суду позов про стягнення боргу. Одночасно можна заявити вимогу і про розірвання договору оренди.

По завершенні Людмила Яценко порадила верхньорогачанам, у яких виникли сімейні, трудові, житлові, корпоративні, земельні, адміністративні, цивільні чи господарські спори, скористатись порадами юристів Верхньорогачицького бюро правової допомоги, яке є структурним підрозділом Каховського місцевого центру з надання БВПД.

 


Додатково повідомляємо адресу та контакти Верхньорогачицького бюро правової допомоги: 74402, Херсонська обл., смт Верхній Рогачик, вул. Владичанського, 16; тел. (05545) 5-15-54.