назад
08.12.16

Майбутні правники Кропивницького знайомились з системою безоплатної правової допомоги

DSCN07175-7 грудня 2016 року, представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області, у рамках відзначення Всеукраїнського тижня права, провели правопросвітні заходи з учнями спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 та у НВК ЗОШ №34-ліцей «Сучасник».
У заходах взяли участь – Олена Шишкарьова, заступник директора центру, Дмитро Вержицький, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, Тетяна Ромаданова, адвокат системи безоплатної правової допомоги,  Ольга Салоїд, заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації та Євгенія Хабзей, головний спеціаліст відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації.
7 грудня фахівці системи БВПД провели екскурсію для учнів дев’ятого класу спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області.
DSCN0710
 
Під час екскурсії Олена Шишкарьова розповіла учням про те, що 10 грудня за пропозицією Генеральної асамблеї ООН відзначається міжнародне свято – День прав людини, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році.
«На сьогодні дуже важливо, щоб кожна людина знала свої права, могла їх правильно реалізувати та, за необхідності, захистити» – зазначила заступник директора Регіонального центру.
 
DSCN0705
 
Також, Олена Шишкарьова звернула увагу учнів на тому, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги функціонує з 1 січня 2013 року та забезпечує надання такої допомоги громадянам у кримінальному процесі.
 
DSCN0706
 
Дмитро Вержицький повідомив старшокласникам про те, що призначення захисника у кримінальному процесі здійснюється відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України. Адвокати цілодобово надають правові послуги на підставі доручень центрів. Повідомлення та процесуальні документи опрацьовуються черговими центрів, які реєструють повідомлення про затримання осіб та протягом години призначають захисника.
 
DSCN0709
 
«Адвоката можна прирівняти до янгола-охоронця, який захищає та відстоює порушені права громадян. У кожній конкретній ситуації необхідно детально досліджувати всі обставини справи, збираючи немовби «пазл», всі докази для отримання повної картини справи задля ефективного здійснення захисту. Будь-яка особа в кримінальному провадженні «підозрюваний, обвинувачений» потребує захисту, незважаючи на відсутність або наявність вини, оскільки робота адвоката полягає у відновленні  порушених прав осіб, недопущенні незаконного та безпідставного обвинувачення, незаконного тримання під вартою» – зазначила Тетяна Ромаданова.
 
DSCN0702
 
Тетяна Ромаданова навела учням приклади позитивних справ. Зокрема розповіла про те, що нещодавно завершилась цивільна справа, в якій за позовом державних органів щодо позбавлення матері батьківських прав, основним доводом позову було те, що матір дитини раніше відбувала покарання в місцях позбавлення волі та те, що дитина потрібна матері для отримання коштів від держави. Та, детально, вивчивши та дослідивши всі матеріали справи та доводи позивачів, вдалося досягти  позитивного рішення суду, у зв’язку з чим, дитина залишилась з матір’ю. Суд прийняв до уваги доводи про те, що залишившись з матір’ю дитина не буде позбавлена материнського тепла та піклування.
5 грудня Євгенія Хабзей, головний спеціаліст відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації відвідала НВК ЗОШ №34 – ліцей «Сучасник», з метою ознайомлення школярів з системою безоплатної правової допомоги.
Присутніми на уроці  були учні дев’ятого правового класу та вчитель права і історії України – Ігор Олєйніков.
 
Школа 34
 
Євгенія Хабзей розповіла учням про те, що основною місією системи БПД є захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп та територіальних громад.
Надання безоплатної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах забезпечують три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Голованівський, Кіровоградський та Олександрійський. А з 1 вересня, з метою розширення мережі точок доступу до правової інформації, в кожному районі області створені 18 бюро правової допомоги.
Результатом зустрічей стала домовленість про проведення уроків правових знань для учнів загальноосвітніх шкільних закладів.
 
Школа 34 2
 
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:
Голованівський місцевий центр з надання БВПД
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73
Кіровоградський місцевий центр з надання БВПД
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53
Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24
Олександрійський місцевий центр з надання БВПД
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.