назад

Майбутні юристи пройшли виробничу практику на базі Регіонального центру з надання БВПД

image1Про дієвість соціального ліфту та можливість потрапити на роботу до установ системи БПД, які відкриті для справжніх професіоналів, дізналися студентки ІІІ курсу Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ під час навчально-виробничої практики, яка проходила на базі Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області з 14 січня по 15 лютого 2019 року.

Директорка Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва ознайомила Крістіну Константінову, Єлизавету Волкову, Аліну Пилипчук, Катерину Лінтаврьову та Анну Форманюк із структурою системи БПД, задачами та основними напрямками роботи.

image2Від керівниці практики – начальниці відділу організації надання БВПД Олени Іпатенко студентки дізналися про роботу відділу, порядок інформування Регіонального центру, який надає допомогу у кримінальному процесі затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим до покарання, пов’язаного з позбавленням волі, а також у справах про адміністративні правопорушення.

Крім теоретичних знань, майбутні юристки отримали навички оформлення проектів наказів, відповідей на звернення осіб, засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі, та інших документів, підготовка яких належить до компетенції відділу.

Також Олена Іпатенко представила розроблену презентацію «Юридична відповідальність за домашнє насильство», нагадавши, що 11 січня 2019 року набув чинності Закон України «Про запобігання домашньому насильству» і проаналізувала нові нормативно-правові акти, виділивши п´ять ключових змін, про які слід знати: розширення кола осіб, на яких розповсюджується дія Закону; нове розуміння сексуального насильства та зґвалтування; криміналізація домашнього насильства; розширення компетенції суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

image3У відділі моніторингу діяльності місцевих центрів, крім знайомства з основними напрямками роботи відділу, на дівчат чекало цікаве завдання – стати «таємними клієнтами».

image4Слід пояснити, що подібні дослідження проводяться постійно, тож начальниця відділу моніторингу Світлана Ребриста спеціально для студентів розробила відповідні пам’ятки, згідно з якими, за самостійно змодельованими та погодженими з Регіональним центром правовими ситуаціями, студентки виступили «таємними клієнтами». Причому дослідженням були охоплені всі місцеві центри та підпорядковані їм бюро, тобто дівчата провели 21 дослідження.

Звертаючись з юридичними проблемами, «таємні клієнти» перевіряли своєчасність і якість наданих консультацій не тільки в ході «живого» спілкування – запитання надходили на електронну пошту, у ФБ, через скайп-зв´язок.

Підводячи підсумки роботи, Світлана Ребриста зазначила, що всі центри справились із завданням, вчасно та якісно надаючи юридичні консультації, і «таємні клієнти» були вражені фаховістю та ввічливістю працівників.

Окрім того, Світлана Ребриста представила майбутнім правникам настільну гру «Важниця правова», ознайомила з правилами і запропонувала перевірити свої знання.

image5image6У відділі забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів начальник відділу Максим Магда розказав про стандарти якості надання БВПД у кримінальному процесі, посилаючись на наказ Міністерства юстиції України; Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Правила адвокатської етики.

Фахівці відділу фінансів, контрактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку Тетяна Касьян та Олена Середенко розказали про планово-фінансовий напрямок роботи та пояснили порядок заповнення актів.

Про те, яку важливу роль відіграє правопросвітництво йшлося у відділі комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації. Заступниця начальника відділу Лариса Аболончикова розказала про основні напрямки загальнонаціонального проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» – «СтопБулінг», «Я маю право голосу!» та ін.

image7image9image8Під час правопросвітницьких заходів до Дня Соборності України дівчата взяли в них активну участь: разом з фахівцями Регіонального центру проводили вуличне інформування, розповсюджували буклети системи БПД та проекту «Я МАЮ ПРАВО!», нагадуючи херсонцям про право кожного на безоплатну правову допомогу: можливість отримати безкоштовно юридичні консультації та відповідним категоріям – допомогу у складенні документів процесуального характеру, представництво в суді, захист адвоката тощо.  

Запам´ятався практиканткам й тренінг з протидії булінгу, який провели для учнів шостих класів херсонської загальноосвітньої школи № 52 Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова.

image10Підготовлена Крістіною Константиновою та Єлизаветою Волковською вправа «Казка про Скріпочку», не залишила учнів байдужими, як, власне, й оформлення наочних матеріалів та плакатів, яке взяли на себе Аліна Пилипчук, Катерина Лінтаврьова та Анна Форманюк.

Підводячи підсумки навчально-виробничої практики, Марина Єлисєєва висловила подяку студенткам та викладачам Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ, запросивши дівчат після закінчення вишу поповнити ряди фахівців системи БПД: «Спектр роботи центрів і бюро досить широкий та охоплює всі види права: сімейне, трудове, земельне, кримінальне та ін. Для юристів-початківців, яким необхідна практика, це хороший старт і можливість отримати нові знання та необхідні в професії вміння та навички. Тож не втрачайте свій шанс отримати гідну роботу сучасного зразка».