назад

Максим Магда про ключові аспекти законодавчих нововведень, які стосуються насильства в сім’ї

image1Як відомо, Україна в 2011 році підписала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству. Для її реалізації до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України були внесені зміни, які набрали чинності 11 січня і відразу стали предметом жвавого обговорення і навіть жартів.

Прокоментувати нововведення, які є складовою політики протидії домашньому насильству, кореспондентка ВВС Жанна Безп’ятчук попросила нашого колегу – юриста Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Максима Магду, який також є фахівцем з протидії домашньому насильству.

image2Правник пояснив ключові аспекти законодавчих норм та їхнього можливого впливу на життя українців. Коментуючи появу в законі терміну «добровільна згода», Максим Анатолійович звернув увагу, що згода сторін потрібна була і до 11 січня, просто про це мало хто говорив, та роз´яснив, що «інакше не існувало б відповідальності за зґвалтування, примушування до вступу у статевий зв’язок та ряд інших схожих злочинів».

Взагалі більшість страхів і непорозумінь, які викликає цей закон, не мають юридичної основи, – вважає Максим Магда і шкодує про велику кількість фейків, які створені у зв’язку зі змінами до законодавства, які стосуються насильства в сім’ї: «Саме так у масовій свідомості абсолютно добру справу можна перетворити, в кращому випадку, на недолугі жарти».

Більш детально – в публікації Жанни Безп’ятчук:

Згода на секс: що насправді це означає

та

розробленій Міністерством юстиції та Координаційним центром з надання правової допомоги в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» інфографіці, яка спростовує міф про необхідність отримання письмової згоди від партнера на секс:image3