назад
16.01.19

Поганий стан доріг: що робити та куди скаржитися?

doroha1

Зима для автовласників – непростий час, адже саме взимку від так званого «ямкового» ремонту не залишається й сліду, а кількість пошкоджених ділянок на дорогах зростає у десятки разів. Як ніколи актуальним стає питання, як захистити своє право на якісне дорожнє покриття та компенсувати завдані пошкодженням доріг збитки. Фахівці Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги підготували поради для автовласників.

В Україні діє єдиний стандарт (ДСТУ 3587-97) «Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди. Вимоги до експлуатаційного стану». Саме цей стандарт передбачає, що покриття проїзної частини не повинно мати осідань, вибоїн, напливів чи інших деформацій, які ускладнюють рух транспортних засобів. Також стандартом встановлено гранично допустимі пошкодження і терміни їх ліквідації. Наприклад, на основних автомагістралях максимально допустима межа площі ям ­— 0,3 м2 на 100 000 м2 покриття, а термін усунення недоліків становить не більше 1 доби.

Проте, як усі ми добре знаємо, виконання усіх задокументованих стандартів можна чекати досить довго. Тому важливо знати, що робити і куди звертатися, якщо через пошкодження на покритті автомобільної дороги сталася дорожньо-транспортна пригода. І хоча така ДТП має лише одного учасника, це також дорожньо-транспортна пригода, адже інший учасник – це власник автодороги, який за Законом України «Про дорожній рух» зобов’язаний компенсувати витрати власникам транспортних засобів, якщо ДТП сталися з причин незадовільного утримання автодороги. Варто пам’ятати, що у такому випадку компенсація збитків можлива лише в судовому порядку. При цьому успіх майбутнього спору багато в чому залежить від того, наскільки правильно будуть оформлені документи і зафіксовані докази.

Водій, який пошкодив автомобіль через неякісне або пошкоджене дорожнє покриття, повинен діяти послідовно.

Перш за все потрібно викликати працівників патрульної поліції, які мають скласти схему дорожньо-транспортної пригоди. Потрібно бути вкрай наполегливим і вимагати, щоб у схемі було чітко вказано дефект дорожнього покриття і проведені його заміри.

Обов’язково слід повідомити про ДТП страхову компанію, яка обслуговує Ваш автомобіль.

Далі варто скласти список свідків, очевидців події і записати їхні свідчення та записати їхні контакти.

Потрібно зафіксувати докази: здійснити фото- і відеозйомку місця ДТП і пошкодження, яких зазнав транспортний засіб.

Радимо спробувати викликати представника власника автодороги або експлуатаційної організації для обстеження пошкодженої ділянки дороги і складання акта з усіма даними про автомобіль, пошкодження і стан дороги. В усіх областях працюють чергові диспетчери служб автомобільних доріг, на сайті Укравтодору є контактні номери телефонів. Така вимога абсолютно законна і обґрунтована, оскільки прямо передбачена в п. 11 Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, згідно з яким власники дорожніх об’єктів або уповноважені ними органи, дорожньо-експлуатаційні організації зобов’язані разом з уповноваженим підрозділом Національної поліції брати участь в огляді місць дорожньо-транспортних пригод для визначення дорожніх умов, за яких вони сталися, і усувати виявлені недоліки.

У випадку ДТП по причині неякісного дорожнього покриття потрібно наполягати на складанні протоколу про адміністративне правопорушення відносно посадових осіб власника автодороги або експлуатаційної організації за ч. 4 ст. 140 кодексу про адміністративні правопорушення.

Якщо автомобіль застрахований на умовах КАСКО, потрібно звернутися до страхової компанії для отримання страхового відшкодування, долучивши вищевказані документи. Після з’ясування всіх обставин страхового випадку та виплати страхового відшкодування власникові авто, страхова компанія сама звернеться до суду з позовом до власника дороги або підрядної організації, яка зобов’язана підтримувати дорогу в належному стані. Якщо автомобіль не застрахований на умовах КАСКО, необхідно визначити розмір збитку шляхом проведення відповідної експертизи і звернутися до суду з позовом.

Щороку судових рішень на користь автовласників більшає, тому якщо пошкодження автівки через неякісне дорожнє покриття серйозні, краще звернутися до суду й компенсувати свої збитки.

Веб-сайт Служби автомобільних доріг у Вінницькій області http://new.vn.ukravtodor.gov.ua. На сайті можна отримати інформацію про актуальний стан ремонту доріг, ознайомитися з роботою Укравтодору та у разі потреби залишити звернення.

Крім того, в Україні діє сервіс Укряма, на якому можна залишити заявку про пошкодження дорожнього покриття й слідкувати за процесом усунення недоліків.

Нагадуємо, Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106