назад

Malenk znavts prava  419 січня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», яким було визначене поняття «Булінгу».

       Булінг (цькування) – діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

       Окрім зазначеного, даний закон визначає типові ознаки булінгу (цькування):Malenk znavts prava  2

  • систематичність (повторюваність) діяння;
  • наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

       Крім цього, внесено відповідні доповнення до статей Закону «Про освіту», які визначають права та відповідальність засновника та керівника закладу освіти, педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу здобувачів освіти та їхніх батьків.

Malenk znavts prava  3       Запроваджується також адміністративна відповідальність за булінг. Так, доповнено статтею 173-4 Кодекс України про адміністративні правопорушення, нею передбачено, що Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, – тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.Malenk znavts prava  1

       Якщо цькування вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, то штраф становитиме від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

       Неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу, теж тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

       Даний законодавчий акт допоможе звернути увагу громадськості на проблему булінгу (цькуванню) в навчальних закладах та покарати винних у скоєнні злочинів.

       Тож, аби попередити прояви булінгу та застерегти школярів, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб`єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Вікторія Донцова спільно з координаторами Мобільної бригади з протидії домашнього насильства, завітали до дітей Андрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Бердянської районної ради Запорізької області.

       Завдяки активному та сумлінному керівництву навчального закладу, правопросвітницькі лекції для дітей різного віку вдалося провести майже для всіх учнів Андрівської школи.

       Так, Вікторії Донцової разом з координаторками Мобільної бригади вдалось спочатку поспілкуватись з малечею 2х-5х класів та приділити увагу підліткам 6-11 класів.

Malenk znavts prava  5       Проведені лекції стосувались різних правових питань, для дітей молодших класів було донесено інформацію про деякі аспекти «Конвенції ООН про права дитини» та, аби закріпити матеріал, дітлахи мали змогу переглянути цікаві мультфільми, розгадати правові ребуси та пограти в інтерактивні ігри.

       Дітям же середньої та старшої школи було роз’яснено про прояви булінгу в школах та про види відповідальності за цькування однолітків. Окрім зазначеного, Наталя Шульте, працівник Мобільної бригади, ознайомила присутніх про поняття домашнього насильства та про його види. Розповіла школярам про можливість звернення до поліції та про змогу перебування в притулку з тимчасового проживання для постраждалих осіб від насильства.

       Завдяки тісній співпраці з Мобільною бригадою та Осипенківською сільською об’єднаною територіальною громадою на наступному тижні вже заплановано проведення подібних правопросвітницьких семінарів для учнів Новопетрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Осипенківської сільської ради Бердянського району Запорізької області.

Також звертайтесь за правовими консультаціями та роз’ясненнями законодавства:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел. адреса:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  ел. адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).