назад

original 0Якщо в Давньому Римі переривання вагітності вважали сімейним злочином, в наступні історичні періоди – медичною операцією, то зараз людство приходить до висновку, що аборт – всього-навсього узаконене вбивство.

       Підтвердженням цьому став фільм “Німий крик”, який вийшов на екрани 1937 року і аргументовно переконав глядача, що восьмитижневий зародок – не тільки набір генетичного матеріалу, а справді жива людина. І хоча і книжкові полиці, і значна частина інтернет-простору переповнені застереженнями молодим жінкам не вчиняти цього злочину перед власною совістю, статистика громадських організацій України говорить, що кожного року понад 200 тисяч українок роблять аборт. 

       Рівень абортів в Україні, залишається найбільш високим серед країн Європи і становить 84 аборти – на кожні 100 пологів. Хоча офіційна статистика стверджує, що кількість абортів у нашій країні зменшується, насправді на заміну хірургічним абортам прийшли фармацевтичні, котрі проходять повз статистику. Практично 50% вагітностей в Україні є небажаними.

“Якщо я народжу в 15, мене просто виженуть з дому”

       Підліткова вагітність часто є небажаною. Лише одиниці з дівчат, що завагітніли в віці до 16 років, вирішили народжувати дитину. Причиною цьому є те, що молоді жінки бояться суспільного осуду, неприйняття у власній родині. Крім того, не кожна з них готова розпрощатися з безтурботним дівочим життям, яке у неї було досі. Тобто, на думку юних мам, що опинилися в такій ситуації, єдиним способом врятувати власну репутацію є аборт. Бувають і випадки, коли до аборту змушує такий самий неповнолітній батько дитини або ж самі родичі дівчини.

Якщо в сім’ї немає місця для дитини0fb1025fe504181731f45105b19fe2db

       Якщо ранні аборти пояснюють неготовністю жінки виховувати дитину і її страхом перед громадською думкою, то причин здійснення абортів сімейними жінками декілька. Дуже часто причиною того, що заміжні жінки йдуть на аборт, є матеріальне неблагополуччя.

       Однією з причин є також сімейний терор – якщо батько категорично проти народження дитини, а мати залежна від нього, то майже з стовідсотковою впевненістю можна припускати, що така жінка вирішить робити аборт.

“Ваша дитина – приречена”

       Новітні технології, що дають змогу майбутнім батькам ще до пологів дізнатися стать та фізичний стан дитини, не завжди радують своїми прогнозами. Не одна і не дві родини почули: “Ми радимо вам перервати вагітність. Маємо серйозні підозри, що в вас народиться дитина з синдромом Дауна”. І це далеко не єдина хвороба, що ставить батьків перед вибором – залишати дитину чи ні? Як правило, більшість батьків приймають рішення переривати вагітність – вони просто не готові виховувати таку дитину.
       Це основні причини того, чому жінка наважується на людиновбивство… Яким би незначним і крихітним не здавалося людське життя на великій і метушливій планеті – не варто брати на себе право відбирати його.

     haucWpEAsFg  Аби страшне питання “Народжувати чи Ні?” як найменше поставало серед мешканок Запоріжжя на початку року у нашому місті було відкрито Відокремлений підрозділ громадської організації “Збережи життя Інтернешнл” та Life Центр допомога жінкам в кризовій вагітності , очільником яких є Еліна Бринза. Спочатку така ГО була заснована у Чернівцях, але поступово ідея збереження життя почала набирати серед свідомої молоді оберти, і подібні осередки відкрилися у інших містах нашої країни. Чому я кажу “серед молоді”, бо керівники та волонтери цієї організації більшістю є молодими чарівними дівчатами, у яких є маленькі дітки або щастя материнства ще попереду.

       “Збережи Життя Інтернешнл” – як вони самі про себе кажуть – це група людей, які палають ідеєю допомагати жінкам у кризовій вагітності та бажанням донести людям інформацію про цінність життя і врятування невинних ненароджених дітей від вбивства через аборти.

       Окрім проведення у навчальних закладах та лікарнях семінарів, лекцій, просвітницьких акцій, розповсюдження листівок, буклетів, фільмів про виконання та жахливі наслідки абортів, Еліна зі своєю командою, а це 15 волонтерів, серед яких є психологи та акушери, допомагає зібрати матусям усе необхідне для майбутнього немовляти. У центрі є памперси, одяг і речі, необхідні дітям, які волонтери роздають, а також існує програма “Вчися і заробляй” – гуманітарна допомога  не роздається, а заробляється жінками під час навчання елементарним речам (як помити, перевдягнути або сповити дитину тощо).20170322 112841

       Через те, що причини, які штовхають майбутню матір на вбивство ще ненародженої дитини, різні, то й допомога їм потрібна різнобічна. Саме тому навесні представники ГО “Збережи Життя Інтернешнл” звернулася до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій та Донецькій областях, аби обговорити можливі напрямки співробітництва, а вже 4 травня поточного року Павло Наливайко та Еліна Бринза  підписали Меморандум про співпрацю.

     20170504 153515

       Жінка у кризовій вагітності — категорія зовсім не типова для центрів системи БПД, але з впевненістю можемо сказати, що кожний працівник докладе зусилля, аби допомогти такій людині. Адже попереду у неї щастя бути матір’ю, дарувати тепло і любов , а це великий дар і чудо одночасно!


 

 

За роз`ясненнями законодавства та консультаціями з правових питань можна звернутися безпосередньо до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

у Запорізькій області:

– адреса: пр. Соборний, 77, 8-й поверх, м. Запоріжжя

– телефон: (061) 224-44-50

– електронна пошта:   office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

 у Донецькій області:

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь

– телефон: (099) 768-25-67

– електронна пошта:   office.donetsk@legalaid.gov.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103