назад

Марина Єлисєєва взяла участь в обговоренні судової реформи

118 липня в рамках інформаційно-просвітницької кампанії щодо поінформованості громадян про хід судової реформи відбувся третій прес-сніданок журналістів та громадськості із суддями.

2

 

 

Модератор Галина Бахматова ознайомила присутніх з основними аспектами судової реформи та окреслила основні питання для обговорення: прозорість-корупція-фінансування-контроль.

3

4Помічник судді Херсонського міського суду Херсонської області Марина Байша  зазначила, що судова реформа дійсно призвела до покращення судової системи, акцентуючи увагу на перевагах електронного суду: «На даний час у нас є офіційний сайт Судової влади, впроваджено автоматизовану програму Д-3, яка принесла поліпшення як працівникам суду, так і громаді. Коли громадянин звертається до суду з позовною заявою або слідчий з клопотанням, дана заява вноситься до автоматизованої програми розподілу, яка визначає суддю, після чого ця інформація висвітлюється на офіційному сайті Судової влади. Кожний громадянин може подивитися, на кого його заява розподілена, дату та час призначеного судового розгляду справи. Також завдяки цій програмі про засідання сторони повідомляються смс-повідомленнями, тобто громадянину не обов’язково йти до суду, стояти в чергах. Якщо особа бажає отримати рішення на свою електронну адресу, також направляється заява, і секретар або помічник може відправити документ в електронній формі».

А от головною проблемою, на думку Марини Байши, є те, що не вистачає суддів. Наприклад, у Херсонському міському суді Херсонської області із 49 суддів на даний час працює лише 12, які мають право здійснювати правосуддя, що веде до великого навантаження на суддів.

5Суддя-спікер Бериславського районного суду Херсонської області Роман Волошин,  у свою чергу, розповів про складнощі в районах: «На сьогоднішній день вже є багато суддів, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання, тобто не здатні здійснювати правосуддя. Такі особи підлягають звільненню. Справа в тому, що до судової реформи частина суддів пішли у відставку, й за цей період нові судді не призначалися, адже повністю змінився порядок призначення суддів. Така ситуація призвела до того, що суддів не вистачає. З одного боку, це погано, оскільки це відчуває проста людина, громадянин, а саме: тривалість строків розгляду й правова невизначеність – особа не знає, хто її права захистить».

Також Роман Романович вважає, що передбачена реформою реорганізація суддів є не дуже вдалою. За Указом Президента було створено новий окружний Новокаховський суд, який включає в себе й Бериславський. Тепер, якщо особа з Бериславського району бажає взяти участь в засіданні, то дістатися до Нової Каховки їй складніше, відстань збільшилась.

6Щодо матеріально-технічного забезпечення судів, Роман Волошин та його колеги з районів вважають, що суди, які знаходяться в обласному центрі, більше забезпечуються.             

На таке зауваження йому відповіла юрист Територіального управління Державної судової адміністрації Каріна Курдіновська: «Є таке поняття, як подання-лист судді до голови Територіального управління. Наприклад, Херсонський суд завжди пише, що їм необхідно, тому ми 7завжди знаємо, які в них проблеми, чого не вистачає. А інші чекають, поки їм нададуть. Але ж ми не можемо знати, кому що необхідно, в якому розмірі. Тож пишіть подання, як то кажуть, стукайте та вам відкриють».

Про інформування громадськості і ЗМІ розповіли присутні на заході прес-секретарі судів. Так, помічник голови Херсонського окружного адміністративного суду, прес-секретар Наталія Сичова зазначила: «Окрім сторінки на сайті Судової влади, у нас є сторінка в Фейсбуці, за допомогою якої навіть набагато швидше розповсюджується інформація».

8Головний спеціаліст ГСХО, відповідальна за зв’язки зі ЗМІ та громадськістю Альона Бережна, своєю чергою, зауважила, що багато інформації можна знайти в інтернеті з офіційних ресурсів. Наприклад, на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів є вся інформація щодо проходження суддею іспитів тощо. Декларації, які подаються суддями й 9усіма держслужбовцями, також є у відкритому доступі, на сайті НАЗК. Є єдиний державний реєстр судових рішень, де можна подивитися за номером справи усі рішення, ухвали, які були по ній прийняті.

Прес-секретар Херсонського міського суду Світлана Пяткова зазначила, що на сайті суду регулярно анонсуються засідання, розміщується інформація, цікава для журналістів та громадськості, зокрема інформація про вакантні посади, які є в Херсонському міському суді, всі контакти. «Також ми проводимо дні відкритих дверей, всіх запрошуємо, відкриті до пропозицій», – говорить Світлана Пяткова.

10Прес-секретар Апеляційного суду Херсонської області Ірина Легка розповіла, що в Апеляційному суді функціонує інфоцентр, куди людина може звернутися особисто або по телефону.

«Також ми анонсуємо на сайті всі заходи, судді-спікери готові до діалогу, всі засідання є відкритими. Новини дублюються у Фейсбуці та Твітеррі. Ми проводимо різноманітні комунікаційні заходи, звіти, щоквартально аналізуємо свою роботу, працюємо над розробкою медіа-карти. Якщо журналісти хочуть написати про якусь подію, я готую інформаційну довідку, де вказано склад суду, прізвища тощо. Також вже рік успішно функціонує прес-центр судової влади при Раді правосуддя. Тож співпраця судів, журналістів та громадськості вийшла на якісно новий рівень», – зазначила прес-секретар Апеляційного суду Херсонської області.

11

В обговоренні активну участь взяла й директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва.

Вона розповіла про державну систему безоплатної правової допомоги, яку структуру вона має в м.Херсоні та області, про види правової допомоги, хто має право на отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Також вона розказала про порядок призначення Регіональним центром захисника за рахунок держави у кримінальному процесі, зокрема, всім затриманим особам, а також на підставі постанови слідчого/прокурора чи ухвали слідчого судді/суду у визначених законом випадках. Учасники дізнались, як місцеві центри з надання БВПД призначають визначеним ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» клієнтам адвоката чи представника з числа працівників місцевих центрів у цивільному та адміністративному процесах, а також потерпілим та свідкам у кримінальному процесі.

Звертаючись до суддів, Марина Ігорівна зазначила: «Бувають випадки, коли суди призначають адвоката, виходячи за свої повноваження. Якщо надання безоплатної вторинної правової допомоги стосується цивільних або адміністративних справ, а також потерпілим та свідкам у кримінальному провадженні, людина має особисто звернутися до місцевого центру та надати документи, які підтверджують віднесення її до категорії суб’єктів права на БВПД, після чого цієї особі наказом директора місцевого центру призначається адвокат чи працівник цього ж центру. Суд може призначити адвоката тільки у кримінальному процесі через Регіональний центр», – пояснила його керівник.

Що стосується реформ в судової системі, то Марина Єлисєєва підтримала необхідність їх проведення, у т.ч. створення електронного суду, що спростить громадянам подачу документів до суду, тривале перебування в черзі та пришвидшіть розгляд багатьох справ без участі сторін. Але при цьому керівник Регіонального центру зазначила, що інколи суди зловживають електронними повідомленнями учасникам кримінального процесу. Наприклад, засідання призначається в стислі строки, і адвокат отримує повідомлення про це за дві години до засідання смс-повідомленням чи телефонним дзвінком, а коли захисник повідомляє про неможливість прибути в судове засідання через зайнятість в цей час, суди вдаються до зловживань, постановляючи ухвали про призначення захисника за рахунок держави на окрему процесуальну дію, чим порушуються права людини на вільний вибір захисника та професійні права адвокатів. Більш того, це тягне за собою додаткове навантаження на Державний бюджет України.

В ході обговорення журналісти та представники громадськості мали змогу висловити свою думку щодо стану та ходу судової реформи та поставити свої запитання.

Нагадуємо, захід проводиться ВГО «Комітет виборців України» в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Нове Правосуддя» за підтримки Ради суддів і Державної судової адміністрації.

*Фотоматеріали з сайту «Політична Херсонщина»