назад

Масштабна правопросвітницька зустріч з освітянами Сумщини 

Понад 150 осіб, серед яких директори шкіл, учителі англійської мови, початкових класів, інформатики, хімії,  предмету «Захист Вітчизни», вихователі спецшкіл-інтернатів, ознайомилися з діяльністю та сервісами системи безоплатної правової допомоги. Фахівчиня Регіонального центру Наталія Поставська розповіла педагогам області про можливості захисту своїх прав, а також презентувала особливості правопросвітництва серед школярів.

На початку зустрічі вчителям запропонували переглянути тематичний відеролик системи безоплатної правової допомоги, з якого присутні дізналися про види правової допомоги в України, хто може скористатися первинною та вторинною правовою допомогою, а також як в телефонному режимі отримати юридичну консультацію.

«У системі безоплатної правової допомоги функціонує більше 500 точок доступу, серед яких – 23 регіональні центри, 84 місцеві,  428 бюро правової допомоги», – зазначила Наталія Поставська.

Педагогам також продемонстрували, як отримати правову інформацію з певного питання в довідково-інформаційній платформі правових консультацій (www.wiki.legalaid.gov.ua), що запрацювала у відкритому доступі з грудня 2018 року. Кожен користувач цим ресурсом може ознайомитися із правовими консультаціями з різних галузей права з посиланням на нормативні акти, зразками процесуальних документів, прикладами судових рішень.

Не лишилися поза увагою і перспективи цього року – впровадження програми відновного правосуддя для неповнолітніх, спеціалізація окремих центрів щодо комплексної допомоги у сімейних та родинних відносинах, правова допомога у смартфоні. Також фахівчиня акцентувала увагу на форматах проведення заходів, зокрема і в навчальних закладах.

Більш детально розглянули питання протидії домашньому насильству, а саме щодо застосування спеціальних заходів: термінового заборонного припису стосовно кривдника та обмежувального  припису стосовно кривдника (термін дії, де отримати, до кого звернутися); отримання податкової знижки на навчання; покрокову інструкцію щодо отримання електронного цифрового підпису.

Учителям іноземної мови запропонували для використання в навчальному процесі буклети про систему БПД, надруковані англійською мовою.

Приділили увагу актуальним темам, що розглядають юристи системи БПД у навчальних закладах: «ID – карта вперше», «Права дитини», «Конвенція ООН з прав дітей», «Адміністративна та кримінальна відповідальність» тощо.

Наталія Поставська розповіла про доцільність розміщення у шкільних інформаційних куточках, а також презентації для батьків матеріалів системи БПД, тому після закінчення зустрічі вчителі зацікавилися роздатковими матеріалами й отримали всі необхідні буклети та плакати.