назад
29.05.18

Механізм розірвання шлюбу: консультують у Слобожанському бюро правової допомоги

РозлученняДо Слобожанського бюро правової допомоги часто звертаються сімейні пари для консультації або допомоги у підготовці документів про розірвання шлюбу. Спеціалісти бюро завжди готові надати кваліфіковану консультацію з цього питання, але в усіх випадках правники системи БПД радять найперше – не приймати поспішних рішень. Для тих же, хто остаточно вирішив розлучатися, фахівці бюро підготували корисну правову інформацію.

Отже, розірвати шлюб можна звернувшись до органу державної реєстрації актів цивільного стану або через суд.

Розірвати шлюб через орган реєстрації актів цивільного стану можливо за спільною заявою подружжя, яке не має дітей та за заявою одного з подружжя, якщо другий з подружжя визнаний безвісно відсутнім або недієздатним. У випадку, коли один із подружжя не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану через поважну причину, це може зробити від його імені другий з подружжя, подавши нотаріально засвідчену заяву або прирівняну до неї. Якщо через один місяць після її подання подружжя все ж таки не змінило своє прагнення припинити шлюб, орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про його розірвання, при чому робиться це незалежно від наявності у них майнового спору.

Доречно зазначити, що завдяки електронним сервісам Мін’юсту процедура як реєстрації, так і розірвання значно спростилася. При цьому, подання заяви не повинно супроводжуватись небажаним спільним візитом до органу РАЦС. Достатньо лише перейти за посиланням на сайті, – заява вважатиметься поданою.

Розірвання шлюбу виключно за рішенням суду відбувається тоді, коли у подружжя наявні спільні неповнолітні діти, коли один з подружжя не погоджується на розлучення або ухиляється від реєстрації розірвання шлюбу в органі РАЦС. Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо , а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину обов’язково має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

За більш детальною інформацією просимо звертатися до Слобожанського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: Дніпровський район, смт. Слобожанське, вул.В.Сухомлинського,42. Перший дніпровський місцевий центр з надання БВПД працює за адресою:м.Дніпро, вул. Старокозацька, 52.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0800213103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).