назад

В Управлінні соціального захисту Ріпкинської районної державної адміністрації говорили про отримання допомоги по втраті годувальника

25.05.18 УСЗН25 травня 2018 року заступник начальника Ріпкинського бюро правової допомоги Олександр Гаан провів прийом громадян у приміщенні Управління соціального захисту Ріпкинської районної державної адміністрації.

За отриманням правової консультації звернулося двоє громадян.

Питання стосувались порядку та правових наслідків розірвання шлюбу, а також отримання допомоги по втраті годувальника, якщо не вистачає стажу померлого годувальника для призначення пенсії. Працівник бюро надав відповідні роз’яснення, окреслив подальші шляхи вирішення порушених питань, та наголосив, що ст. 2 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» зазначає, що громадяни України, які є дітьми померлого годувальника або досягли віку, встановленого статтею 1 цього Закону, і не мають права на пенсію, або є особами з інвалідністю і не мають права на пенсію по інвалідності або державну допомогу у зв’язку з інвалідністю та постійно проживають на території України, мають право на державну соціальну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Для отримання допомоги по втраті годувальника потрібно звернутися з заявою встановленої форми до районного управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника.

Для призначення соціальної допомоги заява подається заявником особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.

Окрім того, відповідно до ст.5 вищезазначеного закону допомога дитині померлого годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду допомоги надійшло не пізніше 12 місяців з дня смерті годувальника.

Відповідно до Постанови КМУ від 2 квітня 2005 р. № 261 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд» для призначення соціальної допомоги дітям померлого годувальника до Управління праці та соціального захисту населення подаються такі документи:
• копія свідоцтва про народження або паспорта громадянина України особи, якій призначається соціальна допомога, з пред’явленням оригіналу;
• копія довідки (за наявності) про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків особи, якій призначається допомога (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті), з пред’явленням оригіналу;
• копії документів, що засвідчують родинні відносини члена сім’ї з померлим годувальником (за наявності);
• копія свідоцтва про смерть годувальника або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи оголошення померлим з пред’явленням оригіналу;
• довідка загальноосвітнього навчального закладу системи загальної середньої освіти, професійно-технічного, вищого навчального закладу про те, що дитина навчається за денною формою навчання (у разі потреби).

Державна допомога по втраті годувальника призначається дитині померлого годувальника – до досягнення 18-річного віку, а дітям померлого годувальника, які навчаються за денною формою навчання до досягнення 23 років, дітям-сиротам – до досягнення 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

Після проведених заходів, працівник бюро правової допомоги поінформував про загальнопросвітницький проект «Я маю право!» та надав усім учасникам інформаційні буклети «Я маю право!» та «Безоплатна правова допомога».

Нагадуємо, для отримання юридичної допомоги можна звернутися за адресою :

смт. Ріпки, вул. Попудренка, 8-а, за телефоном: (04641) 2-19-12 та (04641) 2-13-67 , або до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Чернігів, пр.-кт. Миру, 49-а, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.