назад

Меморандум із Сумським державним університетом підписано Регіональним центром

SuR 2017 06 15 Memorandum 115 червня між Сумським державним університетом (СумДУ) та Регіональним центром з надання вторинної правової допомоги у Сумській області було підписано Меморандум про співпрацю для розширення  можливостей  доступу до безоплатної правової допомоги громадян.

Співпраця буде вестися із Гендерним ресурсним центром СумДУ, який займається, зокрема, вивченням ситуації із впровадженням гендерної рівності у Сумській області, вивченням громадської думки, організацією та проведенням соціологічних досліджень з питань гендерної рівності, а також моніторинг обласних ЗМІ, створенням в області експертного середовищаз гендерної проблематики. Із 2015 року Гендерний ресурсний центр став координаційним центром Всеукраїнської мережі осередків гендерної освіти ВНЗ.

SuR 2017 06 15 Memorandum 3

 

Метою Меморандуму стало підвищення правової освіти та обізнаності щодо функціонування системи надання безоплатної правової допомоги підписантів. Задля досягнення мети документу сторони домовляються про співпрацю за такими напрямами, як: участь у плануванні, проведенні анкетування, соціологічного опитування серед населення з метою незалежного оцінювання, своєчасного виявлення проблемних питань та здійснення вчасної профілактичної та просвітницької допомоги населенню м. Суми та Сумської області, проведення дослідження «таємний клієнт», що спрямоване на визначення рівня комунікації працівників місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, у тому числі їх структурних підрозділів – бюро правової допомоги, організація спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості працівників Сумського державного університету та працівників системи надання безоплатної правової допомоги шляхом проведення конференцій, семінарів, круглих столів, зустрічей та інших заходів, тощо.

SuR 2017 06 15 Memorandum 4

Керівник Координаційного центру гуманітарної політики Сумського державного університету Ніна Світайло, зазначила, що підписання Меморандуму є актуальним для подальшого розвитку гендерної теми на Сумщині: «Для тої справи, якою ми займаємося, це – надзвичайний варіант. На сьогодні ми маємо низку напрямків, за якими і плануємо співпрацювати із Регіональним центром».

SuR 2017 06 15 Memorandum 6

Директор Регіонального центру Олена Демченко виступила перед тележурналістами СумДУ. Вона наголосила на тому, що основними завданнями системи є захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот: «Ми надаємо правову допомогу вразливим категоріям населення, зокрема і внутрішньо переміщеним особам, дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, чи перебувають у складних життєвих обставинах, тощо. Також особам, які обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень. Закон України «Про безоплатну правову допомогу» постійно розширює коло осіб, які можуть скористатися послугами системи і отримати консультації чи представництво своїх інтересів або захист в правових питаннях. Ми сподіваємося, здобутки системи БПД можуть бути корисними  Гендерному центру Сумського державного університету – а його напрацювання та дослідження допоможуть більш широко розкрити коло правових потреб населення».

SuR 2017 06 15 Memorandum 10

 

Про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області:

Адреса: м. Суми, вул. Першотравнева, 29.

Тел. (0542) 603 645, 603 647, 603 649.

 

Телефон єдиної системи безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103