назад

Мешканці Криничанського району дізнались про нюанси оформлення договору оренди землі

32253537 750991088442020 8820697369428361216 nЗустріч на цікаву та актуальні для селян тему організувала 10 травня у районній бібліотеці Надія Федориненко, начальник Криничанського бюро правової допомоги. Фахівець у деталях розповіла про права орендодавців, пояснила як і з чого розпочати укладання договору оренди земельної ділянки, як його припинити тощо.

Зокрема, правник наголосила, що під час укладання договору оренди сторонам варто обговорити всі важливі умови. До них відносяться: місце розташування та розмір земельної ділянки, її особливості; на який час укладається догові оренди землі; розмір, умови, строки внесення орендної плати; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об’єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві та інші обставини, які б вичерпали всі можливі підстави виникнення конфліктних ситуацій між сторонами.

Присутніх на зустрічі серед іншого цікавило питання щодо припинення договору оренди землі у разі смерті власника земельної ділянки. «Така підстава, як смерть орендодавця щодо припинення договору оренди земельної ділянки відсутня в Законі України «Про оренду землі, – зазначила Надія Федориненко. – Натомість, цивільним законодавством визначено, що у спадщину переходять обов’язки, що випливають з цивільно-правових договорів, що не є підставою для зміни умов або припинення договору оренди землі».

Що ж до розірвання договору, то, як пояснила начальниця бюро, його може бути розірвано за згодою сторін або в односторонньому порядку за рішенням суду. Підставою для судового рішення про дострокове розірвання договору оренди землі повинно бути невиконання умов договору та порушення норм чинного законодавства України. ЗУ «Про оренду землі» визначено, що договір оренди може бути розірвано у разі порушення вимог ст. 24 та 25 цього закону, якщо орендар використовує земельну   ділянку не   за цільовим призначенням; не дотримується екологічної   безпеки   землекористування     та збереження родючості ґрунтів,   не додержується державних стандартів, норм і правил; своєчасно не вносить орендну плату. При чому, згідно з п. д) ч.1 ст.141 ЗК пропущення орендної плати повинно бути систематичним.

Також розірвати договір можна у разі якщо орендодавець не передав у користування земельну ділянку   у   стані,   що відповідає умовам договору оренди; при передачі земельної ділянки   в оренду   не забезпечив відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки; вчиняє дії, які перешкоджають орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою; не попередив орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану самого об’єкта оренди.

Варто знати, що якщо договір оренди був припиненим або розірваним, то орендар, який використовував земельну ділянку, зобов’язаний повернути орендодавцеві відповідну земельну ділянку на умовах, визначених договором. Земельна ділянка не може бути використана орендарем як гарантія забезпечення майнових претензій до орендодавця, якщо такі виникають.

Також фахівець бюро роз’яснила, що по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов’язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). У разі розірвання договору оренди землі з ініціативи орендаря орендодавець має право на отримання орендної плати на землях сільськогосподарського призначення за шість місяців, а на землях несільськогосподарського призначення – за рік, якщо протягом зазначеного періоду не надійшло пропозицій від інших осіб на укладення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих самих умовах, за винятком випадків, коли розірвання договору було обумовлено невиконанням або неналежним виконанням орендодавцем договірних зобов’язань. Якщо договір оренди землі було розірвано за погодженням сторін, кожна сторона має право вимагати в іншої сторони відшкодування понесених збитків відповідно до закону.

Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Насамкінець зустрічі Надія Федориненко закликала присутніх у разі порушення прав їх як орендодавців і не тільки звертатись за правовою допомогою до Криничанського бюро правової допомоги. Воно розташоване за адресою: смт. Кринички, вул. Виконкомівська, б. 17, к. 15,16. Графік роботи: Понеділок-П’ятниця з 08:00 до 17:00. Контактний номер телефону бюро: (05654) 9-20-62

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).