назад

Мешканці Петриківки дізналися про основні трудові права працівників

оплоeФахівці Петриківського бюро правової допомоги продовжують активну роботу з інформування мешканців району про їх права. Чергова зустріч начальника бюро з мешканцями Петриківки відбулась в будинку культури. Громадяни дізнались про основні трудові права працівників та актуальні питання безпеки охорони праці.

Лариса Орел зокрема розповіла про те, як укласти трудовий договір та про право на відпочинок, тривалість робочого часу, право на безпечні та здорові умови праці, право на об’єднання в трудові спілки. Громадяни дізнались про шляхи вирішення трудових спорів у встановленому законом порядку, а також про своє право на звернення до суду для вирішення трудових спорів незалежно вiд характеру виконуваної роботи або займаної посади

Учасників зустрічі цікавило, чи має право працівник відмовитися виконувати роботу, яка загрожує його здоров’ю та яким чином це можна зробити. Фахівець бюро пояснила, що працівник має право відмовитися виконувати доручену йому роботу у разі, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя та здоров’я, для оточуючих його людей, або довкілля. У такому разі потрібно невідкладно повідомити про ситуацію, яка склалася, безпосереднього керівника. За необхідності факт наявності ситуації підтверджується спеціалістами з охорони праці за участі представника профспілки, або уповноваженої працівниками особи з питань охорони праці та страхового експерта з охорони праці.

Яким чином такі дії можуть відобразитися на заробітній платі працівника? Як зазначила фахівчиня бюро, згідно п.3 ст. 6 Закону України «Про охорону праці» працівник отримає середній заробіток, за період простою, якщо в ситуації яка склалася не має вини працівника.

Не оминули увагою петриківці і питання пільг та компенсацій за тяжкі шкідливі умови праці. Лариса Орел пояснила, що роботодавець забезпечує безкоштовним лікувально-профілактичне харчування, спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту мийними та знешкоджувальними засобами у разі якщо умови праці важкі та шкідливі для здоров’я працівника. Також, відповідно до вищеназваного закону, працівники мають право на додаткову оплачувану відпустку,оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством. З власних коштів роботодавець має право за трудовим договором встановити ряд пільг та компенсацій не передбачених законодавством.

У разі ушкодження здоров’я або смерті працівника, відшкодування шкоди працівникові або членам його сім’ї здійснюється Фондом соціального страхування України. На весь період який передбачений на відновлення здоров’я працівника який втратив працездатність на виробництві зберігаються місце роботи (посада) та середня заробітна плата на весь період до відновлення.

Нагадуємо, що детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.