назад

17274965 1313648832014035 77963377 n

2 березня 2017 року керівник Шумського бюро правової допомоги Віктор Липка провів виїзний прийом громадян в консультаційному пункті Великодедеркальської об’єднаної територіальної громади.

За отриманням правових консультацій до нього звернулися 6 жителів територіальної громади. Їх турбували питання фінансового, сімейного та трудового права.

Зокрема, громадянка О. цікавилася гарантіями, які вона буде мати в разі її звільнення при скороченні штату.

Віктор Липка роз’яснив, що згідно з п. 1 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) трудовий договір може бути розірваний власником або уповноваженим ним органом (адміністрацією) у разі змін в організації виробництва і праці, в т. ч. ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілюван-ня підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Розірвання власником або уповноваженим ним органом трудового договору з працівником відповідно до пункту 1 статті 40 КЗпП передбачає дотримання певних гарантій для працівника.

Про вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. Звільнення може відбуватися не раніше закінчення двомісячного строку з моменту попередження.

Якщо працівник сам виявить бажання звільнитись раніше, ніж закінчиться зазначений строк попередження про звільнення, власник повинен провести звільнення у строк, про який просить працівник. При цьому працівник може подати заяву з відповідним проханням власнику або уповноваженому ним органу скоротити строк попередження про звільнення та зазначити дату, з якої він бажає бути звільненим.

Згідно зі ст. 42 КЗпП у разі скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

Якщо працівникам надано рівні умови продуктивності праці і кваліфікації, то перевага в залишенні на роботі надається наступним працівникам:

– сімейним — за наявності двох і більше утриманців (у т. ч. дітей, які навчаються і не мають самостійного заробітку);

– особам, в сім’ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

– працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;

– працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах без відриву від виробництва;

– учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

– працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання.

У разі звільнення працівників за пунктом 1 статті 40 КЗпП діють обмеження щодо звільнення окремих категорій працівників, встановлені статтями 184, 186-1 КЗпП, а саме: вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – у випадках, передбачених частиною 2 статті 179 КЗпП), одиноких матерів при наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда); батьків, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також опікунів (піклувальників), прийомних батьків.

Відповідно до ст. 44 КЗпП при припиненні трудового договору, зокрема, з підстави, зазначеної у п. 1 ст. 40 КЗпП (у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в т. ч. ліквідацією, реорганізацією, банкрутством або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників), працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Згідно зі ст. ст. 47, 116 КЗпП в день звільнення власник або уповноважений ним орган зобов’язаний видати працівникові належно оформлену трудову книжку, копію наказу про звільнення з роботи і провести виплату всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Ланівецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Звернутися за правовими консультаціями, а також за повною інформацією щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу можна до Шумського бюро правової допомоги за адресою: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3;  тел.: (03558) 2-24-45.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.