назад

Мешканців селища Залізці проконсультували якій категорії жінок надається додаткова соціальна відпустка

15181532 551584605032500 3502105447499009603 n

З метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу серед жителів Зборівщини, робоча група Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги здійснила візит у селище Залізці Зборівського району, в якому провела ряд робочих зустрічей та здійснила виїзний прийом громадян.

Зустріч відбулася у складі директора місцевого центру Валентини Вербицької, начальника відділу правової інформації та консультацій Тетяни Точинської, начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Ярослава Лиса, начальника відділу персоналу, інформаційної та матеріальної інфраструктури Петра Гуменюка та керівника Зборівського бюро правової допомоги Світлани Нужди.

У процесі робочої зустрічі із секретарем Залозецької селищної ради Борисом Бачинським, секретарем виконкому Марією Шрам та головним бухгалтером Ольгою Теслею сторони домовилися про координацію зусиль між місцевим центром та селищною радою в частині спрощення доступу жителів селища та сільських рад. У планах — утворення Залозецької об’єднаної територіальної громади, а отже співпраця із надання особам безоплатної правової допомоги та організація постійного виїзного прийому громадян у селищній раді є вкрай необхідними. Найближчий день прийому громадян працівниками Зборівського бюро — 24 листопада, за адресою: смт. Залізці, вул. Шевченка, 64, приміщення Залозецької селищної ради.

15094406 551584591699168 2098037095763041507 n

Крім того, відбулася зустріч із колективом Залозецької районної номерної лікарні №2 на чолі з головним лікарем Богданом Гордійчуком та працівниками місцевого поштового відділення. Основними завданнями проведених правопросвітницьких заходів було інформування присутніх про їх право на правову допомогу, яке гарантовано ст. 59 Конституції України. Опісля зустрілися із громадянами з метою узгодити розповсюдження ними інформації про доступ до безоплатної правової допомоги у місцях своєї роботи та місць проживання.

Валентина Вербицька ознайомила присутніх з роботою Кременецького місцевого центру та Зборівського бюро правової допомоги, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Вона також проінформувала про категорії суб’єктів права на БВПД, зазначених у статті 14 Закону, а також переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання безоплатної правової допомоги.

Медичні та поштові працівники отримали буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу із зазначенням адреси розміщення Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Зборівського бюро, їх контактних телефонів та скайп-зв’язку.

Після проведених робочих зустрічей працівники місцевого центру здійснили прийом громадян. На прийом до фахівців безоплатної правової допомоги звернулося 10 осіб. Питання, які цікавили жителів, стосувалися спадкового, земельного та трудового права. Зокрема, одним із питань було надання додаткової відпустки жінкам, які працюють та мають двох або більше дітей віком до 15 років.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Згідно із частиною другою статті 19 Закону України «Про відпустки» за наявності декількох підстав для надання додаткової соціальної відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Поділу на частини ця відпустка не підлягає, вона надається повною тривалістю (10 календарних днів). Оскільки додаткова відпустка є соціальною і не належить до виду щорічних, то вона може надаватись у будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини – до чи після.

Варто зазначити, що така відпустка є оплачуваною і надається певній категорії осіб, зокрема, одиноким матерям і батькам, опікунам, жінкам, які виховують дітей-інвалідів або усиновили дитину тощо, з метою належного поєднання їх трудової діяльності з виконанням сімейних обов’язків. Така відпустка надається в обов’язковому порядку за бажанням працівника. Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей. Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, то він має право використати цю відпустку, а у разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі не використані дні відпустки, згідно із статтею 24 Закону України «Про відпустки». Тобто, відповідно до норм чинного законодавства жінка, яка не скористалась соціальною додатковою відпусткою протягом чотирьох років, має право її використати, а у разі невикористання, при звільненні має бути виплачена грошова компенсація.

Отримати безкоштовні юридичні консультації та скористатися послугою адвоката за рахунок держави громадяни можуть, звернувшись до Зборівського бюро правової допомоги за адресою: м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, 47; тел.: (03540) 2-21-70 та Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел.: (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.