назад

У Шостці провели круглий стіл щодо захисту дітей, які стали жертвами сексуальної експлуатації

ShM 2016 11 21 ditu 117 листопада на базі Шосткинської міської малої академії наук відбувся круглий стіл. У заході взяли участь інтегратори Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга ПРАВОСУД,  Юлія ЗАЦАРИННА, координатор молодіжної дорадчої ради при міському голові Наталія ПЕТРУШКО, психологи та лікарі Клініки дружньої до молоді, керівники Служби у справах дітей, працівники Шосткинського відділу поліції, представники громадських організацій та діти загальноосвітніх шкіл м. Шостка.

Відкривши засідання «круглого столу» психолог Клініки дружньої до молоді Олена РУДОВА ознайомила учасників з термінами «насильство», ознаками, видами насильства, зокрема, пояснила, що таке сексуальне насильство та його прояви.

«Дитина – є найбільш вразливою категорією, якій важко чинити опір, яка і стає  жертвою сексуальної експлуатації з боку дорослих.  Сексуальне насильство над дитиною відбувається найчастіше  у формі експлуатації дитини в проституції, порнографії, торгівлі дітьми та ранніх шлюбів. На жаль, в Україні ця проблема є невирішеною, а вирішувати потрібно», – зазначила психолог Олена РУДОВА.

Під час «кругло столу»  представники молодіжної дорадчої ради навели приклади за допомогою відеороликів про факти вчинення сексуальної експлуатації над дітьми, надали результати анонімного анкетування, яке проводилося  серед навчальних закладів міста з метою виявлення дітей, які стали жертвами сексуальної експлуатації.

В ході «круглого столу» інтегратор місцевого центру Юлія ЗАЦАРИННА надала перелік нормативно-правових актів із правового захисту дітей, які стали жертвами сексуальної експлуатації, прокоментувала їхній зміст і особливості, розповіла про судову практику у справах про злочини  проти статевої свободи та статевої недоторканості.

ShM 2016 11 21 ditu 2

«Держава здійснює захист дитини від усіх форм фізичного і психічного насильства, образи, недбалого і жорстокого поводження з нею, експлуатації, включаючи сексуальні зловживання, використання її для створення та розповсюдження матеріалів, примушування до проституції», – наголосила інтегратор Шосткинського МЦ з надання БВПД  Юлія ЗАЦАРИННА.

Ольга ПРАВОСУД розповіла про особливості правового захисту дітей, які стали жертвою сексуальної експлуатації, можливість отримати адвоката за рахунок держави для такої категорії осіб:

«Отримати безоплатну вторинну правову допомогу мають право діти, які можуть або вже стали жертвою насильства в сім’ї, зокрема, і сексуального. Для того, щоб отримати безоплатну вторинну правову допомогу потрібно пред’явити  до центру заяву або повідомлення про вчинення насильства в сім’ї або про реальну загрозу його вчинення, складену в довільній формі. Можливо це у разі звернення до місцевого центру законних представників тих дітей, які можуть стати, або стали жертвами насильства в сім’ї. За наявності можна пред’явити спеціальну картку обліку факту вчинення насильства в сім’ї», – зазначила інтегратор Шосткинського МЦ з надання БВПД  Ольга ПРАВОСУД.

Після завершення «круглого столу» учасники розробили пропозиції  щодо протидії сексуальній експлуатації: проведення профілактичних, правопросвітницьких, превентивних робіт серед дітей та молоді, організаційно – забезпечувальних заходів щодо функціонування