назад

Патрульна поліція забезпечує права затриманої особи на захист

SAM 1063

Впродовж листопада фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області провели для працівників патрульної поліції міста Запоріжжя семінари «Забезпечення права затриманих осіб на захист».

Протягом останнього осіннього місяця, а саме 3, 9, 15 та 21 листопада представниками Регіонального центру було організовано навчальні семінари для працівників патрульної поліції, які було проведено окремо з кожним батальйоном в Управлінні патрульної поліції у м. Запоріжжі Департаменту патрульної поліції Національної поліції України.

Зазначені навчання проходили за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області та за підтримки начальника Управління патрульної поліції м. Запоріжжя Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Романа Пилипенка та т.в.о. начальника відділу чергової служби Управління патрульної поліції у м. Запоріжжя Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Андрія Стаученка. SAM 1052

Проведення вищевказаних заходів мало на меті підвищення ефективності співпраці працівників безоплатної вторинної правової допомоги і патрульної поліції, обговорення проблемних питань, які виникають під час затримання осіб та забезпечення їх правовою допомогою, взаємодії співробітників чергових частин органів і підрозділів Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області і патрульної поліції щодо забезпечення права за захист затриманих осіб, а також відпрацювання практичних рекомендацій щодо вказаних проблем.

Основні питання, що стосуються своєчасного повідомлення про затримання особи, призначення адвоката по дорученню та надання безоплатної вторинної правової допомоги, розкривали директор РЦ Павло Наливайко, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Антонцев та начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Володимир Гришин.

SAM 1056Для підвищення якості вказаних семінарів, Регіональним центром було ініційовано участь у них старшого інспектора з особових доручень Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Людмили Хоменко і старшого інспектора з особливих доручень Управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області Андрія Носаля, адвоката, що співпрацює з Регіональним центром та надає безоплатну вторинну правову допомогу Олеся Запорожця.

Як на початку навчання зазначив Роман Пилипенко, необхідність таких семінарів важко недооцінити, адже більшість патрульних пройшли прискорений курс навчання і не мали жодного уявлення про необхідність повідомлення про затримання черговим Регіонального центру.

Павло Наливайко наголосив, що фахівці Регіонального центру, перш за все, хочуть допомогти патрульним поліцейським виконувати свої обов’язки на більш високому рівні, адже дії, що виконуються в рамках законодавства, є показником якісної роботи.

Дії працівників патрульної поліції щодо забезпечення права затриманих осіб на захист, про проблемні моменти, які при цьому виникають та напрями їх вирішення, а також про взаємодію патрульної поліції з іншими підрозділами Головного Управління Національної поліції України в Запорізькій області щодо затриманих осіб на початку навчання окреслив Андрій Стаученко.

З завданнями та напрямками роботи Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, у тому числі щодо взаємодії із Регіональним центром з надання БВПД у Запорізькій області, в ході семінарів знайомила присутніх Людмила Хоменко.

Володимир Антонцев акцентував увагу слухачів на правових основах та порядку надання безоплатної правової допомоги затриманим особам не пізніше, ніж через визначені нормативними актами України дві години з моменту отримання повідомлення про затримання, також інформував про зміни в адміністративному законодавстві України щодо забезпечення захистом затриманих осіб.

Про дії співробітників чергових частин органів і підрозділів Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області щодо забезпечення захистом осіб, які були затримані та доставлені до чергових працівниками патрульної поліції розповідав Андрій Носаль. Особливу увагу ним було приділено інформації щодо проведення службових перевірок за повідомленнями РЦ про порушення строків інформування про затримання осіб, тому і було запропоновано конкретні заходи взаємодії чергових і патрульних поліцейських щодо скорочення строків повідомлення чергових Регіонального центру про випадки затримання осіб.  

Зі свого боку Олександр Гришин розповів про дії адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим особам за найбільш типовими випадками, а також про окремі результати проведених моніторингів діяльності адвокатів з питань якості надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим особам.

SAM 1062



Наприкінці навчань адвокат Олесь Запорожець рекомендував представникам патрульної поліції вчитись проводити межу між собою, як представниками влади, та між затриманими. Не реагувати на провокації, бути коректним, компетентним та з гордістю носити звання працівника Національної поліції України.



По закінченні семінарів можна зробити висновки, що завдяки співпраці Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України та Управління патрульної поліції у м. Запоріжжя Департаменту патрульної поліції Національної поліції України працівники патрульної поліції діятимуть в межах законодавства, і тому, права затриманих осіб на захист та правову допомогу будуть неухильно дотримуватися.