назад

Пільговику не мають права відмовляти у проїзді – запевняють юристи БВПД

f61fcd39f7eb713b5d4f067564273d9eФахівці Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД  консультують з приводу пільг для учасників бойових дій у сфері користування транспортом, а саме: чи має право така особа на безкоштовний проїзд у громадському транспорті в разі відсутності вільних пільгових місць.

Відповідно до  закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”,  військових, які беруть участь в АТО, прирівняли до учасників бойових дій. Відповідно до цього закону, учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці, “які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали участь в АТО, забезпеченні її проведення, а також працівників підприємств, установ, організацій, які залучались до участі в антитерористичній операції, у порядку, встановленому законодавством”.

Українське законодавство містить чимало актів, якими в різній мірі передбачено пільги для учасників бойових дій. Центральне місце серед нормативних актів у цій сфері займає Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Крім того вказане питання регулюється Законами України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та іншими нормативними актами. Безпосередньо перелік пільг, що передбачені для учасників бойових дій, передбачений у ст. 12 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Так у  пункті 7 вказаного Закону України зазначено, що учасники бойових дій мають право на  безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

В разі обмеження права пільговиків передбачена  адміністративна відповідальність –  ст. 133-1 Кодексу про адміністративні правопорушення. Зокрема, безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (136 гривень). Також, у принципі, не передбачено законодавством, скільки одночасно може їхати пільговиків. Тобто те, що перевізники встановлюють свої квоти на перевезення, також є свавіллям. Отже, будь-яка відмова від перевезення пільгових категорій є незаконною. Незалежно від того, є чи немає компенсації на пільговий проїзд, право пільговиків на безоплатний проїзд нікуди не зникає, не може бути обмежене та має бути забезпечене перевізником.

Якщо особа має право на пільговий проїзд, але її змушують платити або виганяють з маршрутного таксі, потрібно викликати поліцію з метою складання протоколу про адміністративні правопорушення за ст. 133-1. Пільговикам, права яких порушили, варто записувати номери автобусів, час їх відправлення та скаржитися до органів місцевої влади, управління захисту прав споживачів.

Перший криворізький місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою м. Кривий Ріг, вул. Качалова, буд. 2. Т.: 0564-05-54-04, +38 098 040 83 70

 

Єдиний телефонний номер системибезоплатної правової допомоги: 0-800-213-103