назад

Мета у нас спільна – щоб не страждали люди

гол

Проведення різноманітних правопросвітницьких заходів та взаємодія з партнерськими організаціями передбачають, передусім, розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги з метою дотримання та реалізації гарантованих державою прав.

Так, нещодавно фахівець Корецького бюро правової допомоги Владислав Майстренко провів для учнів 7-8 класів Річецької ЗОШ I-II ступенів-ДНЗ провів правовий урок на тему «Попередження злочинності серед неповнолітніх».

Мета цього уроку – підвищити правову свідомість у дітей, повагу до законів України, а також навчити їх правильно та уміло користуватися своїми правами, розвивати логічне мислення та свідомий інтерес до правових знань. Під час семінару учням роз’яснили основні моменти притягнення неповнолітніх до кримінальної та адміністративної відповідальності, порядок і найважливіші умови її уникнення. Також правник розповів школярам, як на практиці застосовується кримінальне та адміністративне законодавство, нюанси спілкування з представниками правоохоронних органів і поведінку дітей у громадських місцях.

Також відповідно до графіку виїздів «мобільного соціального офісу» Владислав Майстренко провів виїзний прийом громадян у Річецькій сільській раді спільно з працівниками об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Корецькому районі та управління Соціального захисту населення Корецької РДА. Фахівець бюро правової допомоги надав правові консультації місцевим жителям з питань порядку оформлення субсидії, зняття з реєстрації місця проживання особи, прийняття спадкового майна, оформлення заповіту, оформлення земельної ділянки, роз’яснення форми та змісту укладення розписки, доступу до БВПД тощо.

1

Тим часом фахівець Гощанського бюро правової допомоги Вадим Гупалюк у рамках мобільного пункту консультування провів виїзний прийом громадян на території Синівської сільської ради. Місцевих жителів, які звернулися за правовою допомогою, цікавили питання збільшення розміру аліментів, порядку розірвання шлюбу, спадкування майна за законом, вирішення земельних спорів тощо.

2

Також для роз’яснення реформ уряду України у сфері охорони здоров’я та освіти Вадим Гупалюк обговорив подальшу співпрацю з завідуючою Синівського ФАПу, директором Синівської ЗОШ, клубу та дитячого садка. Під час зустрічей фахівець бюро проінформував про роботу Гощанського бюро правової допомоги, види правових послуг, які можна там отримати, основні реформи, що проводяться урядом України у різних галузях, а також про реалізацію національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

3

Днями Рівненський місцевий центр уклав Меморандум про співпрацю з Рівненською обласною бібліотекою для молоді. Це передбачає проведення у приміщенні бібліотеки на регулярній основі семінарів та тренінгів з правових питань, зокрема, для осіб з інвалідністю, учнів і студентів. Під час таких заходів будуть діяти мобільні пункти консультування, де усі бажаючі зможуть отримати індивідуальні консультації та роз’яснення з правових питань у фахівців місцевого центру.

Для запровадження дієвого механізму захисту прав людини необхідно максимально розширювати доступ до інформації щодо обсягу прав людини та способів їх реалізації. У рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» одним із пріоритетних напрямків є протидія домашньому насильству. Чимало громадян щорічно звертаються до системи БПД з приводу цієї проблеми. Тому днями керівник Рівненського бюро правової допомоги Ілона Куль провела семінар у Рівненському районному центрі зайнятості з питань реалізації нового Закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Присутнім, зокрема, роз’яснили інформацію про спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, що містяться у новоприйнятому законі тощо.

4

Також з метою забезпечення правової обізнаності осіб, між Острозьким бюро правової допомоги та Острозьким районним сектором з питань пробації був укладений меморандум про співпрацю, відповідно до якого був створений дистанційного пункт консультування. Тому нещодавно керівник бюро Микола Шаповал проводив прийом осіб у рамках його роботи. Людей, які звернулися за допомогою, цікавили питання порядку та умов спадкування, а також з інших питань.

5

Також з метою розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги Микола Шаповал відвідав Вельбівненську сільську раду. Правник спільно з працівниками соціального центру у рамках роботи мобільного соціального офісу провів прийом громадян. Місцеві жителі, окрім питань соціального захисту, також цікавилися питаннями набуття та реєстрації права власності на нерухоме майно, оформленням спадщини, а також питанням правомірності користування транспортними засобами на іноземній реєстрації, які ввезені на Україну.

6

Окрім того, фахівці Рівненського місцевого центру Єлизавета Беркута та Оксана Подоляк зустрілися з головою Рівненської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Володимиром Соколенком. У зв’язку зі значними реорганізаційними змінами, що відбулись останнім часом у Товаристві Червоного Хреста, учасники зустрічі домовилися про проведення у місцевих осередках Товариства мобільних пунктів консультування населення, правові консультації у яких будуть надавати спеціалісти Рівненського місцевого центру.

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Дубенське бюро правової допомоги: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, тел. (0365) 62-10-08.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Млинівське бюро правової допомоги: смт Млинів, вул. Поліщука, 18, (поруч з центром зайнятості). Тел.: (03659) 6-50-75, (068) 371-11-42, (099) 168-51-93.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Радивилівське бюро правової допомоги: м. Радивилів, вул. Кременецька, 52. Тел.: (03633) 4-13-44, (068) 371-16-69, (099) 138-47-05.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, (0362) 68-40-05.