назад

Методологічний брифінг в Охтирці

OkM 171215 02Правопросвітницька діяльність для дітей, є важливою функцією у роботі Охтирського місцевого центру з надання БВПД. Тому фахівці систематично проводять тематичні заходи в навчальних закладах, у тому числі, із вихованцями Охтирського МЦПО – МАН (який є складовою частиною системи позашкільної освіти міста).

15 грудня відбувся методичний брифінг «Взаємодія закладів позашкільної освіти та Охтирського місцевого центру з надання БВПД». Захід було проведено з метою підведення підсумків спільної роботи, поділитися досвідом організації співпраці закладів позашкільної освіти, загальної середньої освіти та місцевого центру з надання БВПД щодо організації правової освіти, проведення пошуково-дослідницької роботи засобами проектної діяльності.

OkM 171215  01

У заході взяли участь директор Охтирського МЦ з надання БВПД Тамара Козир, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії із суб’єктами надання БВПД Марина Лапоног, представники місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги з Луганської, Харківської, Полтавської областей Михайло Катеренник, Михайло Коноз, Анна Хафізова, Андрій Свешніков, Світлана Чернова, Людмила Бубир, Артем Ткаченко, а також заступник начальника відділу освіти Охтирської міської ради Тетяна Коваленко, директор Охтирського міського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді (ОМЦПО – МАН) Наталія Ганцева, заступник директора ОМЦПО – МАН Ганна Попова, керівники гуртків Галина Альжинська, Богдан Саєнко, методист Ольга Литовченко, директор Охтирської ЗОШ l-lll ст № 3 Тетяна Ситнік та представники преси.

Під час брифінгу йшлося про питання організації співпраці закладів освіти та Охтирського МЦ з надання БВПД за 2,5 роки.

OkM 171215  04

Модератором була Ольга Литовченко, яка і розпочала захід. Традиційно Тамара Козир розповіла присутнім про типові звернення клієнтів та показники Охтирського МЦ з надання БВПД, детальніше зупинилася на напрямках діяльності та підсумках роботи центру правової допомоги з ОМЦПО – МАН та Охтирською ЗОШ l-lll ст. №3. Вона розкрила мету створення та реалізацію спільних проектів «Закон – понад усе», короткотривалого – «Правова орбіта», «Розуміємо права дитини».

Наталія Ганцева розповіла: «У Охтирському ОМЦПО – МАН у 2017-2018 навчальному році у 110 гуртках позашкільну освіту отримують 2400 вихованців». Вона до відома присутніх довела інформацію про співпрацю з загальноосвітніми школами міста Охтирки, про роботу гуртків на базі навчальних закладів.

OkM 171215  07

У свою чергу, Тетяна Ситнік повідомила присутнім про формування правової свідомості учнів через співпрацю із позашкільним закладом та Охтирським МЦ з надання БВПД. Детально зупинилася на упровадженні правознавчого профілю в межах проектної діяльності правової освіти.

Марина Лапоног зосередила увагу на оптимальних формах та методах організації спільних правопросвітницьких заходів для молодого покоління. Із її слів: «Для підвищення рівня правової обізнаності було обрано 3 форми правопросвітницьких заходів: лекції з елементами тренінгу, практики, правопросвітницькі години. Під час правопросвітництва висвітлено такі теми: «Механізми захисту прав людини. Звернення до ЄСПЛ», «Право на інформацію», «Права неповнолітніх у трудових правовідносинах», «Укладення договору купівлі-продажу та міни». Із фрагментом правовпросвітницького заходу можна ознайомитися тут.

OkM 171215  09

Також Галина Альжинська та Богдан Саєнко розповіли про реалізації спільних проектів «Закон понад усе», «Правова орбіта», «Розуміємо права дитини» у межах яких проведено екскурсії, конференції, перегляд та обговорення фільмів на правову тематику, вуличне інформування, «історико-правовий квест», творчий проект у вигляді рольової гри «Судове засідання» (з відеороликом можна ознайомитися на офіційній сторінці Охтирського МЦ з надання БВПД на Facebook) та «правовому  квесті».

Наостанок, Ольга Литовченко довела до відома результати співпраці закладів у пошуково-дослідницькій діяльності: науково-дослідницькі роботи з тем «Розвиток» вторинної правової допомоги в Україні. Реалії та перспективи», «Діяльність Охтирського МЦ з надання БВПД», «Правове забезпечення надання безоплатної правової допомоги в Україні». Практичний аспект застосування в цивільних, адміністративних та господарських справах», які є переможцями l та ll етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН, обласної науково-дослідницької конференції «Перший крок у науку».

OkM 171215  10

Наприкінці присутні мали можливість поспілкуватися у вільному режимі.

Цього ж дня фахівці центрів правової допомоги Харківської, Луганської та Полтавської областей переймали досвід у практичній діяльності з питань надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За детальнішою інформацією звертайтеся до Охтирського МЦ з надання БВПД: вул. Перемоги, 13; тел. (05446) 4-22-23.