назад

На круглому столі у Дніпрі обговорили правовий захист переселенців

WP 20171212 10 38 48 Pro12 грудня у м. Дніпро відбувся круглий стіл «100 доль: як переселенці захищають себе у судах», організований Благодійним фондом «Право на захист». У заході взяла участь директор Першого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ліна Сергієва, а ще представники Агентства ООН у справах біженців (UNHCR), Генерального консульства ФРН, Пенсійного Фонду України, Департаменту  соціального захисту населення ОДА, Ощадбанку та інших зацікавлених організацій та власне переселенці.

Ірина Павлик, фахівець з питань правового захисту саб-офісу  Агентства ООН у справах біженців, звертаючись на початку круглого столу до присутніх окреслила існуючу в Україні ситуацію з питань призупинення та поновлення пенсійних та соціальних виплат.

Мирослава Сущенко, керівник Дніпровського офісу Фонду, презентувала збірку «100 доль».  До неї ввійшли історії пенсіонерів з Донбасу, яким припинили пенсійні виплати. Судові справи цих переселенців супроводжували чи супроводжують нині юристи Фонду. Принагідно правозахисники розказали з якими саме проблемами під час судового захисту стикаються переселенці, та що потрібно робити для їх вирішення. Також безпосередньою учасницею подій було презентовано одну з історій, які ввійшли у збірку.

Генеральний консул ФРН Вольфганг Мессінгер розповів про підтримку Урядом Німеччини програм допомоги внутрішньо переміщеним особам, як технічних, так і соціально-психологічних та гуманітарних. А також обговорив можливості розширення співробітництва з організаціями громадянського суспільства трьох східних областей України та презентував різноманітні грантові програми.

Представники Фонду ознайомили присутніх з оновленими статистичними  даними, що були отримані під час регулярного моніторингу КПВВ  та розказали, що саме змушує людей перетинати лінію зіткнення. Адвокат Дніпровського офісу БФ «Право на захист» Вячеслав Стасюк, який є переселенцем з Донецька, розповів  про закінчені та порушені судові справи щодо захисту переселенців та поновлення їм соціальних виплат.

Ліна Сергієва поділилась інформацією стосовно надання Першим дніпровським місцевим центром правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та розповіла про типові питання з якими вони звертаються до центру. Також під час круглого столу учасники заходу проаналізували проект Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» в контексті забезпечення прав й потреб ВПО та осіб, що постраждали від конфлікту, та можливості міжсекторальної взаємодії щодо зазначених проблем.

Нагадуємо, що Перший дніпровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел.(056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням БПД, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2017/12/08{/gallery}