назад
19.06.17

Методичні рекомендації щодо розробки місцевих програм надання БПД, – видано спеціальний посібник

metod OMSЗавершено роботу над методичними рекомендаціями «Програма надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування», які мають на меті надати місцевим громадам практичні інструменти для розв’язання актуальних проблем громади шляхом розроблення та реалізації цільових програм надання безоплатної правової допомоги, базуючись на вже напрацьованому в Україні досвіді. Посібник буде актуальним та корисним в роботі місцевим громадам, зокрема, органам місцевого самоврядування та виконавчої влади на місцях, а також – усім провайдерам безоплатної правової допомоги. Робота над створенням посібника та його видання здійснено за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та Міжнародного фонду «Відродження».

Рік тому Координаційний центр з надання правової допомоги спільно з проектом «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та Міжнародним фондом «Відродження» організували перше засідання робочої групи з обговорення типової програми надання безоплатної правової допомоги та методичних рекомендацій для органів місцевого самоврядування щодо організації і надання безоплатної первинної правової допомоги та співпраці з місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Необхідність проведення такого заходу виникла через потребу в посиленні правової спроможності територіальних громад, зокрема, через налагодження та підтримку тісної співпраці з органами місцевого самоврядування.

Під час засіданнь робочої групи учасники, серед яких були представники громадських організацій, директори та начальники відділів взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги, обговорювали деталі налагодження співпраці місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування в частині спільної розробки прийняття та супроводження програм надання безоплатної правової допомоги, а також методичних рекомендацій з організації такої роботи. Враховуючи, що шляхом прийняття та виконання програм з надання безоплатної правової допомоги населенню, а також через залучення коштів місцевих бюджетів можливо вирішити правові проблеми громад, й було ініційовано розроблення практичного посібника, в якому б містилися узагальненні практичні інструменти для розв’язання актуальних проблем громади шляхом розроблення та реалізації цільових програм, базуючись на вже напрацьованому в Україні досвіді.

4

Перший тренінг з розробки методичних рекомендацій, Київ, липень 2016 р.

14601035 1773367799592680 1805628944090007013 n

Другий тренінг з розробки методичних рекомендацій, Київ, жовтень 2016 р.

Таким чином протягом року фахівці робочої групи, з-поміж представників державних та громадських організацій, які мають досвід реалізації відповідних програм на регіональному рівні, експертів, які аналізують підготовлені центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги програми, а також фахівців органів місцевого самоврядування було розроблено згадані методичні рекомендації, які можуть використовувати у своїй роботі як працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, так і працівники органів місцевого самоврядування. Їх проект, нагадаємо, було вперше представлено цьогоріч у Хмельницькому.

У методичних рекомендаціях визначені ключові точки в процесі розроблення та виконання програм надання безоплатної правової допомоги. Розглянуті види цільових програм та їхня типова структура, проведено огляд нормативно-правової бази, наведені рекомендації щодо часу планування програми, проведений аналіз поширених помилок під час їх підготовки, а також запропоновано конструктор для підготовки цільових програм за різними темами.

Переглянути та завантажити методичні рекомендації

Вже незабаром методичні рекомендації будуть надіслані до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги для розповсюдження їх серед партнерів на місцевому рівні. Тираж цього видання склав 6000 примірників.

Ще раз висловлюємо подяку партнерам – українсько-канадському проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та Міжнародному фонду «Відродження» за підтримку у проведенні цієї роботи та сподіваємося на її плідне продовження.

Принагідно повідомляємо, що вже за 2 тижні заплановане засідання робочої групи пілотування модельних програм надання безоплатної правової допомоги в регіонах, на якій буде презентовано результати дослідження правових потреб громад.

666666

Представники робочої групи з розробки рекомендацій


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube             Google Google+  тTwitter