назад

Місце бюро правової допомоги в системі безоплатної правової допомоги та роль в житті територіальних громад

Про місце бюро правової допомоги в системі безоплатної правої допомоги, основні функції, завдання та роль в житті територіальних громад  йшла мова під час семінару для працівників юридичних служб.

07 вересня на базі Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правої допомоги відбувся семінар для працівників юридичних служб державних підприємств, установ, організацій, територіальних органів міністерств, інших  центральних органів виконавчої влади,  структурних підрозділів місцевої державної адміністрації м. Шостка та Шосткинського району на тему: «Місце бюро правової допомоги в системі безоплатної правової допомоги. Роль в житті територіальних громад».

Директор місцевого центру Микола Гудіма повідомив, що бюро правової допомоги – всеукраїнська мережа точок доступу до безоплатної правової допомоги, активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад. «На практиці це означає,що кожен, хто звернеться до бюро за юридичною консультацією, її отримає, як і матиме доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції», наголосив керівник центру.

Інтегратор Ольга Правосуд розповіла, що бюро правової допомогиновий етап у забезпеченні доступу до безоплатної правової допомоги. За своїм статусом бюро не є окремою установою, не мають статусу юридичної особи, не мають адміністративного персоналу і не потребують додаткових витрат на адміністрування, вони є структурними підрозділами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Окрему увагу в ході свого виступу інтегратор центру приділила одному з основних завдань бюро – правопросвітництву у територіальній громаді, яке сприятиме підвищенню правової грамотності мешканців сільської місцевості, зменшенню проявів домашнього насильства, дискримінації та попередження злочинності, насамперед, серед неповнолітніх.

Також під час проведення семінару інтегратор місцевого центру Юлія Зацаринна ознайомила присутніх  з пілотним проектом  сфері державної реєстрації громадських формувань, розповіла, яким чином здійснюється реєстрація громадських формувань, які потрібні документи при реєстрації змін до установчих документів, порядок прийняття та видачі документів при реєстрації.

Після завершення семінару працівники юридичних служб та працівники місцевого центру обмінювалися думками, висловлювали свої пропозиції в сфері розвитку системи безоплатної правової допомоги та реалізації пілотного проекту щодо державної реєстрації громадських формувань.