назад
07.06.12

Міжнародна конференція «Ефективний захист у кримінальних справах у країнах Європи»

Директор Центру правової реформи і законопроектних робіт Андрій Вишневський взяв участь у міжнародній конференції «Ефективний захист у кримінальних справах у країнах Європи», що відбулася 7 червня 2012 року у Брюсселі.

Захід було організовано Мережею реформаторів правової допомоги (Legal Aid Reformers’ Network) та Правовою ініціативою відкритого суспільства (Open Society Justice Initiative).

Конференцію було присвячено обговоренню прогресу імплементації дорожньої карти зі зміцнення прав на захист у кримінальних справах, ухваленої ЄС у 2009 році, в рамках реалізації якої, зокрема, було прийнято дві Директиви – щодо прав на забезпечення перекладу та інформацію під час провадження у кримінальних справах.

У рамках конференції було здійснено огляд європейських стандартів захисту у кримінальних справах та обговорено перспективи їх вдосконалення на рівні ЄС та окремих країн.

Правова ініціатива відкритого суспільства закликала Раду Європи та Європарламент розробити жорстку директиву ЄС, спрямовану на гарантування на найбільш ранніх стадіях провадження доступу до юридичного представництва всім особам, звинуваченим чи підозрюваним у скоєнні злочину.

Також на конференції було обговорено результати унікального дослідження з ефективності захисту у кримінальних справах у п’ятьох країнах – Болгарії, Грузії, Литві, Молдові та Україні, що тривало два роки.

Результати цього дослідження можна завантажити тут (англійською мовою).