назад
07.03.18

Міжнародні експерти підтримують вектор розвитку системи БПД

07.03.2018 PE 75 березня у Координаційному центрі відбулася зустріч з експертною групою консультантів Ради Європи та канадських експертів.

Під час зустрічі обговорювався передовий досвід, пов’язаний з різними елементами управлінських моделей БПД, та варіантів, що можуть бути застосовними та доцільними для впровадження в Україні.

«Коли українську систему БПД називають ефективною та інноваційною це приємно. Але коли чуєш таку високу оцінку від топ-експертів світу – розумієш, що рухаємося в правильному напрямку», – відзначив за підсумками зустрічі директор Координаційного центру Олексій Бонюк.

07.03.2018 PE 4

Участь у заході взяли одні з кращих світових експертів: віце-президент з питань політики, досліджень та зовнішніх відносин «Правової допомоги Онтаріо» Девід МакКіллоп, керівник Спільноти правових послуг Британської Колумбії з 2002 року Марк Бентон, керуючий директор Зони правових інновацій та Програми юридичної практики університету Раєрсон, Торонто Кріс Бентлі. Долучилися до зустрічі також міжнародні консультанти Ради Європи Алан Александр Патерсон та Петер ван ден Біггелаар, менеджерки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Оксана Кікоть та проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» Кетеван Цхомелідзе, Голова відділу Східного партнерства Директорату прав людини та верховенства права Ради Європи Тегран Карапетян.

На думку директора Координаційного центру «задоволеність клієнта наступає в двох випадках – простий доступ та якісний сервіс. А для системи БПД це пріоритет».

На думку експертів, однією з переваг української системи є своєрідне посередництво у комунікації між урядом та суспільством, бо фахівці системи БПД краще знають проблеми та потреби громадян.

07.03.2018 PE 6

За результатами консультацій та дослідження передового досвіду інших країн експертна група розробить рекомендації щодо варіантів рішень, які будуть надані Координаційному центру та Міністерству юстиції для подальшої роботи над розвитком системи БПД.

Зазначимо, що зустріч організована проектом Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», фінансованим урядом Данії, та проектом «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

Довідково
Консультативна місія є частиною співпраці обох проектів із Координаційним центром з надання правової допомоги та Міністерством юстиції України, спрямованої на подальший розвиток та зміцнення незалежності системи надання БПД.

Цей напрямок було вказано у Звіті за результатами оцінювання системи безоплатної вторинної правової допомоги в Україні у світлі стандартів і передового досвіду Ради Європи, проведеного у 2016 році в межах проекту Ради Європи.

Також подальша робота над зміцненням незалежності системи БПД як пріоритет двосторонньої співпраці обговорювалася на зустрічі Посла Канади в Україні Романа Ващука та Міністра юстиції України Павла Петренка у лютому цього року.

Цей напрям був також визначений як один з пріоритетів робочої групи, утвореної Міністерством юстиції у 2017 р. для розробки концепції подальшого розвитку системи БПД в Україні.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube            Google Google+       тTwitter