назад

Міжнародний фестиваль документального кіно Docudays UA мандрує Прикарпаттям

В Івано-Франківську 2 грудня відбулася прес-конференція щодо початку XVI Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Мандрівний Docudays UA на Прикарпатті, який розпочався 7 грудня. Система безоплатної правової допомоги долучається до переглядів кінофільмів в регіоні.

З 7 грудня в Івано-Франківську стартував Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини, який триватиме до 25 грудня. У Франківську цей фестиваль проводять вже 12 років. Кожного разу – нова тема, яка стосується прав людей. Цього року прикарпатці зможуть переглянути понад 20 документалок, які покажуть в кінотеатрі «Люм’єр», молодіжному центрі «Параграф», просторі «Вікно в Америку» та в «Підземний перехід Ваґабундо». Також деякі фільми покажуть у школах та в’язниці.

Метою фестивалю є сприяння популяризації й розвитку документального кіно та підвищення рівня дотримання прав людини в Україні.

«Ми намагаємося обрати ті фільми, які будуть цікавими нашому глядачу. Одним із фільмів, які ми покажемо цього року, буде «Булер», американського режисера Лі Гірша. У ньому піднімається проблема булінгу серед дітей», ˗ зазначила організаторка Євгенія Бардяк, представниця громадської організації «Молода Просвіта Прикарпаття», партнера системи безоплатної правової допомоги.

«Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким чином ми сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності», – кажуть організатори.

7 грудня фестиваль відкрив фільм режисерки Міколь Рубіні «Шлях до гір». Цей фільм про те, як вона подорожувала в село на Прикарпатті та шукала будинок, де жив її дідусь, який звідти переїхав в Італію. На показ прийшла сама режисерка, яка розповіла глядачам, як вона жила в прикарпатському селі. Цікавим є те, що фільм відзняли в Івано-Франківській області, у місті Яремче. Саме там жив дідусь Міколь. Спогади рідної людини і фотографія старого будинку підштовхнули режисерку до мандрівки в Україну.

«Коли я побачила, що схожий будинок знаходиться за огорожею і територію охороняють, я вирішила зняти фільм, виходячи з ситуації, власне тому що сама ситуація створює умови для більш цікавої драматургії. Ми почали зйомки після трьох років, від того дня як виникла ідея», – зазначила вона.

Героями стрічки стали місцеві жителі, а головними помічниками і проводирями – партизан Петро та таксист Юра. Їхні спогади і дії допомогли режисерці дізнатись правду про дім родини та їхнє трагічне минуле.

Покази фільмів Мандрівного фестивалю відбуваються у місцевих кінотеатрах, будинках культури, школах та вищих навчальних закладах, кіноклубах й креативних просторах, книгарнях, бібліотеках, а також установах пенітенціарної системи. Важливою складовою заходів є дискусії, під час яких глядачі та глядачки матимуть нагоду поспілкуватися з режисерами стрічок, запрошеними правозахисниками діячами культури. Організатори влаштовують тематичні дискусії та обговорення для того, щоб перегляд фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному та державному рівнях.

Важливо зазначити, що на Прикарпатті безоплатна правова допомога бере активну участь у переглядах фільмів та тематичних дискусіях, зокрема заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук.

Організували фестиваль на Івано-Франківщині громадські організації «Молода Просвіта Прикарпаття» та «Стан».