назад

Міжвідомча робоча зустріч з питань дотримання прав іноземців та інших осіб

З метою обговорення проблемних питань та напрацювання спільних пропозицій щодо їх вирішення 18 вересня відбулась робоча міжвідомча зустріч в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області.

На робочій зустрічі присутні обговорювали питання щодо порушення прав іноземців та осіб без громадянства, затриманих з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, на безоплатну вторинну правову допомогу.

2

У вступному слові директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук сказав, що безоплатна правова допомога є гарантом забезпечення права на захист не тільки громадян України, але й інших осіб, які перебувають під юрисдикцією України, в тому числі іноземців та осіб без громадянства, затриманих з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення.

3

Відбулось обговорення виявлених проблем та присутні наголосили щодо неоднозначного тлумачення вимог законодавства у сфері надання безоплатної правової допомоги, зокрема Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 28 грудня 2011 року №1363 (зі змінами), в частині призначення захисника іноземцям та особам без громадянства, затриманим з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення у випадку їх адміністративного затримання та з метою недопущення випадків порушення їх прав на безоплатну вторинну правову допомогу.

4

Старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Національної поліції України, майор поліції Крістіна Тягур наголосила на необхідності подальшої співпраці в сфері конституційно закріпленого забезпечення та погодження спільних моніторингових виїздів до відділів поліції.

5

За результатами наради фахівці напрацювали спільні пропозиції щодо вирішення проблемних питань. Зокрема, директор Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД Віталій Стусяк акцентував на налагодженні співпраці щодо порядку повідомлення Державної міграційної служби України про затримання іноземців, зокрема повідомлення безпосередньо Регіональних центрів, без дзвінків до місцевих центрів з надання БВПД.

6

В обговоренні також взяли участь заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук, старший дільничий офіцер поліції Івано-Франківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в області Вікторія Яцків, в.о. завідувача сектора організації запобігання незаконній міграції, реадмісії та видворення відділу у справах іноземців та осіб без громадянства та запобігання незаконній міграції УДМС України в області Владислав Рибачук, в.о. директора Калуського місцевого центру з надання БВПД Людмила Желізняк, в.о. директора Коломийського місцевого центру з надання БВПД Наталія Ориняк та заступник начальника відділу організації надання БВПД Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області Ігор Королик.