назад

Мобільні консультування покращують доступ краян до правової допомоги

uzh mob    Фахівці місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги, з метою покращення доступу краян до безоплатної правової допомоги, регулярно проводять виїзні мобільні консультування громадян.
    9 лютого працівники Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели виїзний прийом громадян у Галоцькій і Тарнівецькій сільських радах. Під час заходу директор Ужгородського МЦ Михайло Давиденко поінформував голову і колективи Галоцької сільської ради, ЗОШ I-го ступеня, Тарнівецької сільради про види правових послуг, які надають фахівці центру та бюро правової допомоги, а також зазначив, які категорії осіб мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
    Працівники Ужгородського МЦ надали правові консультації 10 громадянам. Зокрема, одна місцева мешканка звернулася з питанням порядку оформлення земельної ділянки, розташованої під житловим будинком. Працівники Ужгородського МЦ надали покрокові рекомендації щодо вирішення даного питання.
    А саме:
    Крок 1: для того, щоб почати приватизацію земельної ділянки, громадянин, зацікавлений у приватизації землі, подає заяву до відповідної районної державної адміністрації або до сільської, селищної чи міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки. Після чого заява разом з поданими документами розглядається на сесії відповідного органу.
    Крок 2: прийняття рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки. Приймається (у місячний термін) органами, в які громадянин подав заяву.
    Крок 3: виготовлення технічної документації та проекту відведення земельної ділянки. На цьому етапі громадянин, який отримав дозвіл на виготовлення технічної документації, звертається в організацію, що має ліцензію на проведення землевпорядних робіт. Відомості про такі організації, як правило, можна отримати у місцевому відділі земельних ресурсів. Послуга є платною.
    Крок 4: виготовлена технічна документація подається на розгляд до відповідної районної державної адміністрації або до сільської, селищної чи міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки, і тільки після затвердження проекту відведення земельна ділянка може бути передана вам у власність.
    Крок 5: реєстрація права власності. Вам видається Витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. З цього часу ваше право власності на земельну ділянку зареєстровано державою.
 
Uzhmobil
 
    Цього ж дня заступник начальника Чопського бюро правової допомоги Андріана Кіш провела виїзний прийом у селах Сюрте та Тийглаш Ужгородського району. Під час зустрічі А. Кіш поінформувала місцевих мешканців та працівників сільських рад про основні напрямки діяльності бюро, а також також здійснила прийом громадян. Місцеві мешканці цікавили питаннями щодо порядку реєстрації місця проживання, заміни недійсного паспорту громадянина України та прийняття спадщини за заповітом. Фахівець надала правові консультації з порушених питань.
 
uzh mob2
 
    У середу, 8 лютого, головний спеціаліст Перечинського бюро правової допомоги Іванна Хом’як провела виїзний прийом в с. Сімерки Перечинського району, у рамках якого відвідала сільську раду, ЗОШ І-ІІ ст., дошкільний навчальний заклад та ФАП с. Сімерки.
    І.Хом’як поінформувала місцевих мешканців та колективи закладів про основні види правових послуг, які надаються фахівцями бюро, категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та процедуру її отримання. Також спеціаліст наголосила на основних змінах у законодавстві «Про безоплатну правову допомогу», які набрали чинності з 5 січня 2017 року, що суттєво розширило коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. За консультаціями звернулося п’ятеро осіб з питаннями щодо процедури державної реєстрації права власності на земельну ділянку, на якій розташований будинок; відмінностей спадкування за законом та заповітом; оформлення права власності на спадкове майно без наявності правовстановлюючих документів; порядку та строків подання Е-декларацій посадовими особами органів місцевого самоврядування; щодо порядку звернення до бюро для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, визначення рівня малозабезпеченості тощо. Всім присутнім були надані кваліфіковані правові консультації , а також роздано інформаційні матеріали.
    У вівторок, 7 лютого, заступник начальника Виноградівського бюро правової допомоги Аліса Богдан провела виїзний прийом громадян на базі Широцької сільської ради. Жителів с.Широке турбували, зокрема, такі питання: отримання різних видів соціальних допомог, правові наслідки договору дарування та договору купівлі, продажу, вихід на пенсію на пільгових умовах, роз’яснення щодо суб’єктів та порядку отримання безоплатної вторинної правової допомоги тощо. На всі порушені питання мешканці села отримали вичерпні роз’яснення. З метою розширення доступу до якісної первинної та вторинної правової допомоги, Аліса Богдан провела робочу нараду з працівниками сільської ради та відвідала відділення поштового зв’язку, що знаходиться на території Широцької сільської ради.
    7 лютого фахівець Міжгірського бюро правової допомоги провів виїзний прийом громадян у Присліпській сільській раді. Двом місцевим мешканцям було надано первинну правову допомогу. Також фахівець проінформував присутніх про зміни в законодавстві щодо розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та надав інформаційні буклети працівникам сільської ради та місцевим мешканцям. 
   Нагадаємо, що отримати безоплатну правову допомогу може кожен мешканець краю, звернувшись у найближчий місцевий центр чи бюро  правової допомоги на Закарпатті за адресами:
    Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області
    м. Ужгород, вул. Загорська, 51
    моб. тел.: 050-381-06-64, 066-512-41-75  067-313-66-72
    тел./факс: (0312)-64-32-50
    Мукачівський місцевий центр з надання БВПД
    м. Мукачево, вул. Пушкіна, 30,
    моб.тел.: 095-831-15-74, 
    відділи:
    Берегівське бюро правової допомоги
    м. Берегово, вул. Кошута, 1, тел.: 03141-4-20-01,
    Свалявське бюро правової допомоги
    м. Свалява,  вул. Визволення, 1, тел.: 03133-2-42-29,
    Іршавське бюро правової допомоги
    м. Іршава, пл. Народна,1, тел.: 03144-2-32-80,
    Воловецьке бюро правової допомоги
    смт. Воловець, вул. Пушкіна, 6, тел.: 03136-2-20-60,
    Ужгородський місцевий центр з надання БВПД
    м. Ужгород, вул. Загорська, 51, тел.: (0312) 64-15-03,
    відділи:
    Чопське бюро правової допомоги
    м. Чоп, вул. Залізнична, 1, тел.: 0312-71-10-59,
    Перечинське бюро правової допомоги
    м. Перечин, пл. Народна, 16, каб. 112, тел.: 03145-2-34-57,
    Великоберезнянське бюро правової допомоги
    смт. В.Березний, вул.Шевченка, 27, тел.: 03135-2-37-07,
    Хустський місцевий центр з надання БВПД
    м.  Хуст, вул. І.Франка, 6,  тел.: (03142) 5-18-01,
    відділи:
    Рахівське бюро правової допомоги
    м. Рахів, вул. Миру, 1, каб. 15, тел.: 0313-25-51-31, 
    Великобичківське бюро правової допомоги
    смт. В. Бичків, вул. Грушевського, 108, тел.: 0313-23-27-10,
    Тячівське бюро правової допомоги
    м. Тячів, вул. Незалежності, 30, тел.: 0313-43-24-03,
    Виноградівське бюро правової допомоги
    м. Виноградів, вул.Миру, 3, тел.: 0314-32-64-66,
    Міжгірське бюро правової допомоги
    смт. Міжгір’я, вул. Шевченка, 97, тел.: 0313-62-30-60,
    Дубівське бюро правової допомоги
    смт. Дубове, вул. Гагаріна 1. тел.: 0313-47-20-32,
    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України)