назад

12938354 466923633498598 7339015474937947718 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь в семінарі організованому для студентів з метою сприяння в правовій освіченості молоді.

Так, 5 квітня 2016 року в.о. начальника відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД Ярослав Лис та головний спеціаліст відділу надання безоплатної вторинної та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк взяли участь у навчально-методичному семінарі «Соціально-правовий статус студентів Кременецької академії». Захід організований первинною профспілковою організацією студентів Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка та громадською організацією «Молодіжний рух «За майбутнє»з ціллю ознайомити студентів академії з їх обов’язками та правами, якими вони користуються під час здобуття освіти.

12963810 466923636831931 7109804393992751406 nВ семінарі також взяли участь – фахівець з соціальної роботи Кременецького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Галина Синішина, доцент, кандидат юридичних наук, викладач правових дисциплін академії Віктор Ткачук, викладач кафедри педагогіки та психології, голова первинної профспілкової організації студентів КОГПА Андрій Заблоцький, голова громадської організації «Молодіжний рух «За майбутнє» Сергій Колісецький та кореспонденти Кременецької районної газети «Діалог» і газети академії «Замок».

Галина Синішина розповіла присутнім про проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню в складні життєві обставини сімей, дітей та молоді, виявлення сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги,соціальної та психологічної адаптації дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа з метою підготовки до самостійного життя, інформування населення про соціальні послуги, які надаються відповідно до законодавства та надання соціальних послуг сім’ям, дітям та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, у тому числі особам, які постраждали від насильства в сім’ї та торгівлі людьми.

Ярослав Лис продемонстрував студентам відеоролик про роботу місцевого центру та розповів про пільги якими користуються діти учасників АТО під час вступу та навчання у вищих та професійно-технічних навчальних закладах.

Так, згідно з пунктом 5 статті 13 Закону “Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” діти військовослужбовців, які загинули чи визнані судом зниклими під час служби, протягом трьох років після здобуття загальної середньої освіти зараховуються поза конкурсом. Такі абітурієнти мають право особисто обрати спеціальності до державних та комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України. Навчання відбуватиметься за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

Орім того, 5 липня 2015 року вступив в силу інший Закон, який вніс зміни до законодавства і закріплюють права учасників бойових дій, дітей учасників бойових, дітей загиблих військовослужбовців, дітей загиблих учасників масових акцій протесту, дітей переселенців на пільги при отриманні освіти. Згідно Закону державна цільова підтримка для здобуття освіти надається у вигляді:

повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;

пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;

соціальної стипендії;- безоплатного забезпечення підручниками;

безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;

безоплатного проживання в гуртожитку;

Ірина Бурченюк ознайомила студентів з умовами матеріального забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та студентів з їх числа, правами студентів на соціальну та «чорнобильську» стипендію, на безоплатне харчування або компенсацію його вартості, безоплатний проїзд у громадському транспорті, на оформлення студентської субсидії,а також з правилами поведінки та правами при затриманні громадян поліцією.

Віктор Ткачук розповів про роботу юридичного гуртка академії і запросив присутніх студентів активно долучатися до його роботи. Андрій Заблоцький повідомив присутнім про участь профспілкової організації студентів КОГПА в реалізації студентами прав соціального характеру та участі у загальноукраїнських студентських акціях по захисту соціальних прав студентів.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до місцевого центру за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).