назад
05.07.17

Молоді розповіли про новели сімейного законодавства

20170704 162057

З метою підвищення правової обізнаності підлітків Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги активно проводить правопросвітницьку діяльність. 04 липня 2017 року Анастасія Гречка, фахівець Місцевого центру, на базі профілактичного громадського центру для підлітків «Lighthouse» ГО «Світло надії» провела виховний захід присвячений темі «Новели сімейного законодавства. Право на шлюб».

Сімейний кодекс України визначає засади шлюбу. Шлюбним відносинам присвячено окремо другий  розділ  Сімейного кодексу України (далі- СКУ).

Так, статтею 21 СКУ визначено, що шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує у особи право на шлюб. Згідно з ст. 22 СКУ шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

Шлюбний вік є складною правовою категорією, основою для визначення якої є не лише і не стільки здатність до статевого життя і зачаття дитини. Шлюбний вік визначається з урахуванням статевої зрілості, завершення фізичного росту організму, стану психічного, розумового, морального та соціального розвитку людини, які в комплексі мають забезпечити здатність її до виконання нової суспільної ролі – дружини, матері, чоловіка, батька.

Шлюбний вік навіть у сусідніх державах з однаковим кліматичним середовищем часто визначається по-різному. На це впливають національні законодавчі традиції, демографічна ситуація, інші суспільні процеси, які відбуваються в державі.

Анастасія Гречка також розповіла про правила державної реєстрації шлюбу. Отже, для реєстрації шлюбу  жінкою та чоловіком особисто подається заява про державну реєстрацію шлюбу  до органу державної реєстрації актів цивільного стану за їх вибором.

Якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, справжність підпису(ів) на якій засвідчено нотаріально, можуть подати їх представники. Повноваження представника мають ґрунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності.

При поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу жінка та чоловік пред’являють на посвідчення своєї особи паспорт або паспортний документ.

Заяви про державну реєстрацію шлюбу від громадян України, які постійно проживають за кордоном, приймаються за паспортом громадянина України для виїзду за кордон.

Крім того, реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел.: 56-02-88, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).