назад
14.03.18

Молодіжне кредитування житлового будівництва – консультація фахівців Регіонального центру

14 03 2018

На сьогодні тільки у Вінниці більше двох з половиною тисяч осіб стоять у черзі на покращення житлових умов. І цей показник стосується лише зареєстрованих громадян. Та ні для кого не секрет, що такого покращення потребують набагато більше вінничан, проте мало хто може собі це дозволити. Раніше на сайті Регіонального центру уже розміщувалася стаття про програму «Муніципальне житло м. Вінниця». У цій публікації фахівці системи безоплатної правової допомоги розповідають про інші існуючі програми молодіжного кредитування на Вінниччині.

У зв’язку з високим попитом населення на житлову нерухомість, у Вінниці активно зводяться все нові багатоповерхівки, ба навіть житлові квартали. Проте лише невеликий відсоток громадян можуть собі дозволити придбати квартиру без допомоги кредиту. А відсотки, які потрібно сплачувати банку за користування кредитом немалі – 23-28% річних. Більшість сімей та одиноких громадян, що потребують поліпшення житлових умов, не мають можливості отримати доступ до ринку житла без бюджетної підтримки. Саме тому держава пробує за допомогою різних програм допомогти населенню придбати житло на вигідних кредитних умовах. У 1993 році в Кабінетом Міністрів України було створено Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (далі – Держмолодьжитло) – державну установу, яка покликана реалізовувати в країні державні житлові програми.

Держмолодьжитло надає пільгові довготермінові кредити молодим сім’ям, одиноким молодим громадянам, учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей, педагогічним та науково-педагогічних працівникам, держслужбовцям та працівникам бюджетної сфери на будівництво і придбання житла через Вінницьке регіональне управління.

На Вінниччині зараз діє кілька програм від Вінницького Регіонального управління Держмолодьжитла.

  1. Програма «Пільгове молодіжне кредитування».

Право на отримання кредиту мають:

  • сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно;
  • неповна сім’я в якій мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину);
  • одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно.

Перший внесок становить не менше як 6 відсотків передбаченої вартості будівництва чи експертної оцінки вартості придбання об’єкта кредитування. Ці кошти вносяться двома частинами: перша – на момент укладення кредитної угоди, друга – під час остаточних розрахунків протягом 10 днів після отримання  технічного паспорта на квартиру.

Відсоткова ставка:

  • для позичальників, які не мають дітей – 3% річних;
  • позичальник, який має 1 дитину – звільняється від сплати відсотків за користування кредитом;
  • позичальникові, який має 2 дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов’язань за кредитом;
  • позичальникові, який має 3 і більше дітей, погашається 50 відсотків суми зобов’язань за кредитом;

Відсотки за користування кредитом не нараховуються:

  • військовослужбовцям – з початку і до закінчення особливого періоду;
  • резервістам та військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, на час проходження військової служби.

Обов’язковою умовою отримання кредиту є платоспроможність кандидата в позичальники.

  1. Програма: «Доступне житло».

Програмою Доступне житло можуть скористатись громадяни (сім’ї):

  • які перебувають на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов;
  • у яких відсутня на праві власності житлова площа (без урахування житла, що знаходиться на тимчасово окупованій території);
  • які мають у власності житлову площу не більше 13,65 квадратних метра.

Середньомісячний грошовий дохід яких разом із доходом членів їх сімей із розрахунку на одну особу не більше 5-тикратного розміру середньомісячної заробітної плати.

Розмір державної підтримки для таких громадян становить:

  • 30 % для громадян, які потребують поліпшення житлових умов;
  • 50 % для громадян, на яких поширюється дія певних пунктів статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • 50 %для внутрішньо переміщених осіб.
  1. Програма «Кредит з статутного капіталу».

Програмою Кредит зі статутного капіталу можуть скористатись громадяни (сім’ї):

  • сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно;
  • неповна сім’я в якій мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину);
  • одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно.

Термін повернення кредиту – до 30 років, але не більше ніж до досягнення позичальником пенсійного віку.

Розмір кредиту на будівництво житла визначається виходячи з норми 21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метрів на сім’ю, вартості будівництва житла за цінами, що діють на час укладення кредитного договору, без урахування авансу позичальника. У разі перевищення нормативної площі позичальник сплачує вартість понаднормативної площі житла за рахунок власних коштів.

Діюча відсоткова ставка – 14,1% річних.

Обов’язковою умовою отримання кредиту є платоспроможність кандидата, яка передбачає, що за умови сплати щомісячного платежу в рахунок погашення кредиту з урахуванням процентів, залишок середньомісячного доходу кандидата не може бути меншим, ніж прожитковий мінімум, визначений законодавством на відповідний період, з розрахунку на кожного члена сім’ї.

Розширений список Програм, детальні умови кредитування та список необхідних документів можна переглянути за посиланням vn.molod-kredit.gov.ua, дізнатися за номерами (0432) 66-07-95, (0432) 66-03-41 або навідатися за адресою м. Вінниця, адміністративна будівля «Книжка» каб. 723, 721 з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 (обідня перерва – 13:00–13:45).

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106