назад

29197291 1655255384520074 2038972660771192832 n

13 березня, у рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!», фахівці  Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги області провели правопросвітницьку зустріч у комунальному закладі Тернопільської міської ради «Станція юних техніків». Того дня Олег Кононенко і Софія Пасічник розповіли вихованцям та працівникам закладу про систему безоплатної правової допомоги, яка діє в Україні, хто має на неї право, а також відповіли на питання правової тематики, які задавали діти та працівники станції.

Олег Кононенко проінформував присутніх, що на Тернопільщині працюють три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та 14 бюро правової допомоги. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає доступ до такої допомоги у кримінальних справах затриманим,  підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, – озвучили фахівці Центру.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Стаття 59 Конституції України проголошує право кожного на правову допомогу та вільний вибір захисника своїх прав, а  ст. 63 Конституції України закріплює право на захист підозрюваного, обвинуваченого чи підсудного.

Право  на  безоплатну  правову  допомогу,  порядок реалізації  цього  права,  підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги та  державні  гарантії  щодо  надання  безоплатної правової допомоги визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу» від 02.06. 2011 року. Відповідно до цього Закону в Україні є два її види:

первинна правова  допомога та вторинна правова допомога.

Згідно зі ст. 7 Закону безоплатна первинна  правова допомога – вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів  державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Суб’єктами права на безоплатну первинну правову допомогу згідно з Конституцією України та цим Законом є усі особи, які перебувають  під юрисдикцією України.

За ст.13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна вторинна правова допомога  – це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб  до правосуддя, яка включає у себе:

1. захист;

2. здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3. складання документів процесуального характеру.

Безоплатну вторинну правову допомогу надають утворені за рішенням Міністерства  юстиції центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які відповідно до зазначеного Закону діють з 1 січня 2013 року.

Перелік суб’єктів   права на безоплатну вторинну правову допомогу передбачено статтею 14 зазначеного Закону.

Довідково: Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).