назад

Моніторинг роботи Коростенського місцевого центру, Черняхівського, Хорошівського та Малинського бюро правової допомоги

19.05.2017 - monitoring 1218 травня моніторингова група у складі представників Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області – директор Регіонального центру Олександр Гербеда, головний бухгалтер Ольга Березовська, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олег Врублевський, начальник відділу фінансів, контактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку Марина Куратова, начальник відділу забезпечення якості надання правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Тимур Кашапов, заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Олена Вовнюк, головний спеціаліст відділу фінансів, контактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку Олена Тарасенко здійснили виїзний моніторинг роботи Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Черняхівського, Хорошівського, Малинського бюро правової допомоги.

Діяльність бюро правової допомоги спрямована на: підвищення правової грамотності мешканців сільської місцевості та малих міст; сприяння досудовому врегулюванню цивільних та адміністративних спорів і зменшення навантаження на судову систему; зменшення ризику обмеження доступу до права і правосуддя для найбільш соціально вразливих суспільних верств внаслідок запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та браком адвокатів у сільській місцевості та малих містах; зменшення домашнього насильства, дискримінації та попередження злочинності, насамперед, серед неповнолітніх; посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад; сприяння більшому залученню територіальних громад до роботи сформованих ними органів місцевого самоврядування; оперативна синхронна комунікація змісту реформ, які проводяться Урядом у сфері освіти, охорони здоров’я, соціальній та інших сферах, на рівень територіальних громад; запобігання побутовій корупції на базовому рівні.

19.05.2017 - monitoring 1

У кожному бюро правової допомоги у зручному для клієнта місці розміщується закрита скринька з написом «Для відгуків», куди клієнт може покласти власноруч заповнену анкету опитування.

Під час візиту до бюро моніторингова група провела спостереження стосовно відповідності якості, повноти та своєчасності надання працівниками бюро безоплатної правової допомоги, зокрема якісне консультування, своєчасність підготовки процесуальних документів.

У громадян, які звернулись до бюро, перевіряють належність до категорії тих осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу у встановленому порядку, після чого працівники відділу готують та подають на підпис директору місцевого центру проекти наказів про надання безоплатної вторинної правової допомоги або про відмову в її наданні.

За необхідності працівники бюро надають письмові відповіді (роз’яснення) про порядок звернення до відповідних міжнародних судових установ чи відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна, у разі якщо особі відмовлено в наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

У бюро збирають за встановленою формою статистичні дані про кількість осіб, що звернулися до місцевого центру для отримання безоплатної правової допомоги, кількість рішень місцевого центру про надання або відмову у наданні такої допомоги, а також із інших питань, що належать до компетенції відділу. Дані ведуть згідно гугл-форми та у паперовому вигляді.

У бюро ведуть журнал реєстрації особистого прийому та звернень осіб, які звернулися до місцевого центру для отримання безоплатної правової допомоги та журнал реєстрації наказів про надання або відмови у наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

Також моніторингова група вивчила проблемні питання, які виникають у працівників бюро, ознайомилися з категорією осіб, які найчастіше звертаються в бюро та з яких питань надають консультації, як налагоджена співпраця з територіальними громадами та ЗМІ.

19.05.2017 - monitoring 2

Під час візиту до Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги моніторингова група обговорила з фахівцями місцевих центрів ряд питань, пов’язаних із роботою відділів правової інформації та консультацій; організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами; представництва; правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД; фінансів, контрактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку; організації роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу; підтримки та розвитку інфраструктури.

19.05.2017 - monitoring 3

Також директор Регіонального центру Олександр Гербеда, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Тимур Кашапов провели навчальний семінар для адвокатів Коростенського району на тему: «Правові колізії в регулюванні питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності за зберігання зброї».

19.05.2017 - monitoring 11

Начальник відділу організації надання БВПД Олег Врублевський, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Тимур Кашапов та головний спеціаліст відділу фінансів,контрактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку Олена Тарасенко провели навчальний тренінг для працівників відділів організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами, представництва, відділу правової інформації та консультацій Коростенського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

19.05.2017 - monitoring 8
19.05.2017 - monitoring 6

Під час тренінгу обговорили питання, які виникають при організації надання БВПД, надання первинної та вторинної правової допомоги, та порядку прийняття актів надання БВПД. Зокрема, детальніше зупинилися на порядку видачі доручень адвокатам, заміна адвоката, припинення дії доручення та різних стадіях надання БВПД, змінах у порядку нарахування розміру винагороди адвокатів з 1 травня 2017 року.

З метою відстеження процесу досягнення цілей та запланованих результативних показників, моніторингова група спільно з фахівцями Черняхівського бюро правової допомоги прочитали лекцію на тему: «Актуальні законодавчі зміни у сфері надання БВПД» у Черняхівському районному центрі соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді.

Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олег Врублевський спільно з директором Коростенського місцевого центру Сергієм Орлюком провели заняття слідчими та працівниками Коростенського міськрайонного відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції за участі заступника начальника слідчого відділення Олега Зоріна та старшого слідчого Романа Плотницького.

19.05.2017 - monitoring 10

Під час зустрічі проінформували про діяльність системи БПД: функції Регіонального, місцевих центрів правової допомоги та бюро. Олег Врублевський розповів про порядок застосування законодавства про безоплатну вторинну правову допомогу при затриманні осіб та при залученні адвокатів за призначенням. Також обговорили питання та проблеми, які виникають у слідчих при залученні захисників системи БПД.

19.05.2017 - monitoring 9

Моніторингова група Регіонального центру спільно з працівниками Коростенського місцевого центру та Малинського бюро завітали до Чоповицької об’єднаної територіальної громади Малинського району.

Під час зустрічі з керуючою справами виконкому Чоповицької селищної ради Валентиною Шевченко директор Регіонального центру Олександр Гербеда проінформував про правові підстави та порядок надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. Розповів про юрисдикцію Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та порядок надання безоплатної правової допомоги. Також наголосив на тому, що з 1 вересня 2016 року на території Житомирської області розпочали свою роботу 19 бюро правової допомоги, які здійснюють активну правоосвітницьку діяльність, надають кожній особі безоплатну правову допомогу та доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України.

Головний спеціаліст Малинського бюро правової допомоги Олег Алєксєєв детально роз’яснив, які послуги можна отримати в бюро та яким категоріям осіб надається безоплатна вторинна правова допомога.

19.05.2017 - monitoring 12

З метою покращення якості роботи Коростенського місцевого центру та Черняхівського, Хорошівського, Малинського бюро правової допомоги моніторингова група надала консультативно-методичну працівникам бюро у виконанні ними своїх основних завдань та функцій.

За результатами моніторингу готуватиметься відповідна інформаційно-аналітична довідка та пропозиції щодо комплексу заходів, спрямованих на покращення роботи бюро, коригування поточного стану та досягнення поставлених цілей, ефективне та раціональне використання матеріальних, фінансових та людських ресурсів.

Довідково:

Черняхівське бюро правової допомоги розташоване за адресою: смт. Черняхів, вул. Шевченка, 4, тел.:(04134) 4-82-38
Хорошівське бюро правової допомоги розташоване за адресою: смт. Хорошів, вул. Незалежності, 4, тел.:(04145) 3-36-59
Малинське бюро правової допомоги розташоване за адресою: м. Малин, вул. Лисенка, 19, тел.:(04133) 9-74-20
Коростенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташоване за адресою: м. Коростень, вул. Сосновського, 28-г, тел.: (04142) 5-09-45,49.