назад

Моніторингове вивчення потреб та методична допомога

125 – 26 липня 2017 року начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів Світлана Ребриста відвідала Іванівське та Нижньосірогозьке бюро правової допомоги, які є структурними підрозділами Каховського місцевого центру з надання БВПД. Моніторингові візити здійснюються відповідно до  плану роботи та на виконання наказу директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області від 30.05.2017 №28 «Про введення в дію Методичних рекомендацій щодо здійснення моніторингу діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги».  

Метою такого моніторингу є не тільки покращення якості роботи бюро правової допомоги, відстеження процесу досягнення цілей та запланованих результативних показників діяльності, а й вивчення правових потреб бюро та надання консультативно-методичної допомоги працівникам бюро.

Говорячи про Іванівське бюро правової допомоги, варто зазначити, що це бюро є окремою гордістю системи БПД Херсонщини як за показниками якості роботи, кількості задоволених судом позовів на користь клієнтів, так і за показником професійності кадрів. Мова, насамперед, йде про керівника Іванівського бюро Юрія Ведмецького, який є учасником АТО першої хвилі батальйону Херсонської територіальної оборони та секретарем ради громадської організації «Товариство воїнів-учасників, ветеранів АТО на Сході України Іванівського району Херсонської області».

Тож пан Юрій як ніхто інший знає правові потреби воїнів АТО, учасників бойових дій та членів сімей і на даний час професіонально та вдало «тримає фронт» щодо захисту їхніх прав.

Фаховим і не менш відповідальним фахівцем Іванівського бюро є головний спеціаліст Ірина Кононець, яка разом з паном Юрієм надає якісні правові послуги, вміло поєднуючи основну професійну діяльність з громадською та правопросвітницькою. До речі, у невідкладних правових ситуаціях працівники цього бюро практикують спільне консультування клієнтів. 

2 3

Цього дня фахівці Іванівського бюро надавали консультації з питань поновлення батьківських прав, встановлення пропущеного строку на прийняття спадщини та розірвання шлюбу. Тож усі клієнти отримали вичерпні відповіді та змістовні фахові консультації, після чого відвідувачі із задоволенням залишали бюро правової допомоги.

Після консультацій Світлана Ребриста з фахівцями бюро провела нараду, під час якої обговорила основні практичні моменти, які виникають під час роботи, спільно розробили відповідні пропозиції до Каховського місцевого центру щодо вивчення та вирішення правових потреб даного бюро. Також начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів разом з працівниками бюро  вивчили та обговорили зміст анкет клієнтів скриньок «Для відгуків», які містили тільки позитивні відгуки про роботу цього бюро.

4Спостерігаючи за наданням трьох правових консультацій, Світлана Ребриста окремо відзначила «сумлінне ставлення Юрія Ведмецького та Ірини Кононець до роботи, які однаково ввічливі, доброзичливі та чуйні по відношенню до всіх клієнтів незалежно від щільності графіку прийому».

«Саме ці людські чесноти, – наголошує начальник відділу моніторингу, – є  запорукою партнерської співпраці з відділом Головного управління держгеокадастру у Херсонській області та Іванівською державною нотаріальною конторою, якою завідує Лідія Черниш, яка, незважаючи на завантаженість та  щільний графік прийому громадян, завжди знаходить час не тільки для клієнтів системи БПД, але й для спільних зустрічей по обміну досвідом з фахівцями бюро».

Говорячи про належні партнерські відносини з іванівським нотаріусом Лідією Черниш, якій ми дуже вдячні за співпрацю, треба зазначити, що на серпень 2017 разом заплановало спільний консультативний візит фахівців Іванівського бюро правової допомоги та пані Лідії до села Дружбівка Іванівського району, з яким відсутнє автобусне сполучення.

Прикметно, що серед різноманітного інформаційного матеріалу системи БПД, яке достатньо представлено в приміщенні бюро, на питання, яким з них більше всього задоволені або цікавляться клієнти, працівники Іванівського бюро відповіли, що всі відвідувачі з неприхованою цікавістю та захватом переглядають інформаційні календарі з щомісячними правовими лозунгами, які в бюро на початку року передала директор Регіонального центру Марина Єлисєєва.

Наступний візит Світлана Ребриста здійснила до Нижньосірогозького бюро правової допомоги, яке не тільки географічно є сусідом Іванівського бюро, але й тісно та плідно співпрацює з ним.

5

6Очевидним свідченням чому стала спільна робоча зустріч керівників цих бюро, і моніторинговий візит Світлани Ребристої співпав з його проведенням. Під час спільної зустрічі очільників бюро обговорювались  питання швидкого забезпечення клієнтів бюро доступом до безоплатної правової допомоги.

За результатами цієї зустрічі Юрій Ведмецький та Інеса Угорчук подали до Каховського місцевого центру спільні пропозиції та проблемні питання щодо доступу до державних реєстрів для миттєвого підтвердження громадян як клієнтів БВПД.

Крім моніторингу, Світлана Ребриста в Іванівському та Нижньосірогозькому  бюро правової допомоги провела інтерв’ювання-консультування з питань встановлення пропущеного строку на прийняття спадщини та як діяти людині, котра звернулась за правовою допомогою, у випадку, коли документи, що посвідчують її особу і трудова книжка, залишились на окупованій території України.

Фахові консультації з цих питань надали Ірина Кононець та Олена Садловська.

За результатами дослідження встановлено належний рівень професійного та комунікативного ставлення до клієнта, а також надано додаткові рекомендації працівникам бюро правової допомоги щодо організації роботи бюро та шляхів вирішення проблем, які виникають під час роботи.

Про якісну роботу Нижньосірогозького бюро свідчать наступні цифри: у 2017 році судом було розглянуто 7 цивільних позовів за участі фахівців бюро; станом на 26.07.2017 рішенням суду всі ці позови задоволено повністю, один спір врегульовано в досудовому порядку і ще 5 перебувають на розгляді в суді.

Ще одна цифра, яку буде не зайвим навести щодо позитивного досвіду роботи Нижньосірогозького бюро правової допомоги: з метою поширення інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед населення та створення рівних можливостей для доступу осіб до безоплатної правової допомоги укладено меморандуми про співпрацю з усіма сільськими радами району, а це – ні багато ні мало – аж 13!

Завершився моніторинговий візит фахівця Регіонального центру до Нижньосірогозького бюро робочою нарадою, під час якої було обговорено основні практичні моменти та надано методичну допомогу щодо проведення правопросвітницьких заходів, які є одним із основних завдань бюро.