назад

Мріємо про Україну без насильства або як реалізовувався проєкт «Нульова толерантність до насильства» на Дніпропетровщині

Мріємо про Україну без насильства! Саме тому фахівці системи БПД  особливу увагу приділяють питанням запобігання і протидії домашньому насильству. Нещодавно у Києві відбувся форум “Криголами: форум зі зміни соціальних норм для запобігання домашньому насильству”, організований громадською організацією “Інноваційні соціальні рішення” і Фондом ООН у галузі народонаселення. Серед презентованих проєктів – і проєкт “Нульова толерантність до насильства”, який впроваджувався у Кривому Розі ініціативною командою, до складу якої входили представниці Криворізького місцевого центру безоплатної правової допомоги і громадської організації “Безпека”. Проєкт втілювався в рамках співпраці UNFPA та ГО “Інноваційні соціальні рішення”.

Як свідчить практика, щоб налагодити  ефективну взаємодію і провести інформаційну кампанію, говорити про зміну соціальних норм, про дії для запобігання домашньому насильству, про раннє інформування, наприклад, про доступ до безоплатної правової допомоги та інших сервісів, передбачених державою для потерпілих від насильства, варто об’єднувати зусилля, систематично впроваджувати різні інформаційні кампанії та ініціативи, шукати нестандартні рішення.

« Лише за 2022 рік до поліції  надійшло – близько 6 500 звернень за фактами домашнього насильства. При цьому звернень від постраждалих від насильства до системи безоплатної правової допомоги набагато менше. Тому ми з колегами і вирішили зробити акцент на системній просвітницькій та інформаційній роботі.» – розповідає  фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Криворізького місцевого центру   за надання безоплатної вторинної правової допомоги,  розробниця проєкту “Нульова толерантність до насильства”, Наталя Кожем’яка.

Вона переконана, що для вирішення багатьох проблем важливою є допомога правників.  Практика свідчить,  що кількість звернень до центру БВПД від осіб, потерпілих від насильства, у порівнянні з 2022 роком збільшилась вдвічі.

Реалізуючи проєкт “Нульова толерантність до насильства”,  Криворізький місцевий центр спільно з ГО “Безпека” та багатьма іншими партнерами з Криворізької та Новопільської громад забезпечив організацію і проведення цілого циклу заходів, орієнтованих на соціальні зміни в громаді, а саме:  налагодження взаємодії, проведення заходів для запобігання домашньому насильству і формування нульової толерантності до такого явища. Це були зустрічі з партнерами з органів місцевого самоврядування, тренінги для вчителів, зустрічі з молоддю і дітьми, майбутніми журналістами, психологами, правоохоронцями, юристами.  Також під час інформаційної кампанії “Куди в Кривому Розі звертатись потерпілим від домашнього насильства?”  автори проєкту поширювали плакати, інформаційні матеріали з контактами різних суб’єктів роботи у сфері протидії домашньому насильству.

Розробниця концепції проєкту  – комунікаційниця Криворізького місцевого центру Наталя Кожем’яка разом з іншими колегами, адвокаткою Наталією Радіоновою та психологинею Риммою Юрченко, мотивували, вчили, інформували мешканців і мешканок міста Кривого Рогу про те, як захищати свої права, як розвінчувати стереотипи, куди звертатись за допомогою і яку роль відіграє безоплатна правова допомога для захисту постраждалих від насильства.

У квітні – травні проведено конкурс соціальної реклами “Ми – вільні, рівні, сильні!”, участь в якому взяли автори і авторки 78 плакатів та відеороликів.

Переглянути відео переможців у номінації “соціальний ролик” можна тут

Відеоролик “М’ята”

Ролик “Долоньки”

Днями представниці Кривого Рогу Римма Юрченко та Наталя Кожем’яка разом з командами з Києва, Покрова, Дніпра та Чернівців презентували свій досвід впровадження проєкту на всеукраїнському рівні – під час форуму зі зміни соціальних норм для запобігання домашньому насильству “Криголами”. Учасниками заходу стали  представники 43 громад, які впродовж 2022-2023 років втілювали проєкти, націлені на запобігання домашньому насильству.