назад
23.06.15

«Ми повинні стати адвокатами простих людей, які не мають фінансової можливості заплатити кошти за послуги адвоката самостійно» – Павло Петренко

 DSC9876Із 1 липня за дорученням Уряду Міністерство юстиції розпочинає масштабну соціальну програму – в Україні розпочнуть роботу 100 центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які забезпечуватимуть представництво інтересів у судах соціально незахищеним громадянам. Про це 22 червня під час виїзної колегії Міністерства юстиції за участю Прем′єр-міністра України Арсенія Яценюка повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

Соціально незахищені громадяни – чутлива категорія суспільства, як потребує особливої уваги зі сторони держави у забезпеченні їхніх прав, зокрема, права на захист. Серед соціально незахищених категорій громадян, які мають на нього право та  змогу отримати із 1 липня 2015 року у цивільних та адміністративних судових спорах – малозабезпечені особи, діти-сироти, безпритульні діти, та діти, які стали або можуть стати жертвами насильства у сім’ї, учасники бойових дій, у тому числі учасники проведення АТО, члени сімей загиблих,  внутрішньо переміщені особи (законопроект № 2373 від 13.03.2015) та ін. За словами очільника відомства, Міністерство юстиції має стати адвокатом українських громадян та надавати правову допомогу, яку багато українців не можуть отримати через занадто високу вартість послуг платних адвокатів.  Звертаючить до учасників колегії, Павло Петренко зазначив, що спільним завданням усіх органів юстиції є забезпечення справедливого правосуддя.  За його словами,  сьогодні є перші позитивні приклади такої роботи – це результати роботи системи безоплатної правової допомоги у форматі її надання у кримінальному процесі впродовж останіх 2-х років. «Близько 43 % усіх виправдувальних вироків  судів України впродовж минулого року винесені у справах адвокатів саме системи безоплатної правової допомоги. – повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.За нашим підрахунком за безоплатною правовою допомогою у зв’язку із розгортання її в цивільному та адміністративному процесі звернуться близько 8 млн. громадян. Міністерство юстиції має стати адвокатом українських громадян та надавати правову допомогу, яку багато українців не можуть отримати через занадто високу вартість послуг платних адвокатів».

46779

У своїй доповіді директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський  повідомив, що місія системи безоплатної правової допомоги  – створити рівні можливості для кожного вирішувати свої життєві проблеми у правовий спосіб. За його словами, безоплатна правова допомога є важливою передумовою впровадження трьох ключових реформ, яких потребує сьогодні українське суспільство: судової реформи, реформи прокуратури (адже саме до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги мають перейти невластиві для прокуратури функції представництва інтересів громадян) та децентралізації державної управління. Як відомо, право громадян на БПД було закріплено у конституції України, втім впродовж  15-ти років в державі не було створено механізму імплементації цього права – до прийняття 2011 року Закону України «Про безоплатну правову допомогу».  Так, протягом перших 3-х років було сформовано відповідну нормативну-правову базу, утворено Координаційний центр з надання правової допомоги та 27 регіональних центрів з надання БВПД, проведено 6 конкурсів з відбору адвокатів, які надають правові послуги громадянам у кримінальному процесі у цілодобовому режимі, забезпечуючи доступ до адвоката для кожної затриманої особи.  З його слів, у середньому на рік система забезпечує доступ до правосуддя для 70 тис. затриманим та обвинуваченим. «Протягом перших півроку 2015 року ми провели організаційну роботу  з підготовки наступного етапу розгортання системи – надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах. Утворено 100 місцевих центрів, призначено їх директорів на основі відкритого конкурсу, завершуються облаштування приміщень. Така динаміка була б неможливою без підтримки держави та міжнародних донорів. Порівняно із 2013 роком фінансування системи у 2014 року збільшилося у 5 з половиною  разів, за що ми завдячуємо Уряду, який послідовно розвиває цей напрям державної політики». – Андрій Вишневський. Директор Координаційного центру повідомив, що близько 20% загального фінансування системи –  кошти залучені через механізм міжнародної технічної допомоги: «Ми вдячні за підтримки насамперед, але не виключно, урядам Канади, США, Данії, Офісу Ради Європи в Україні, а також Джорджу Соросу та його мережі».

Презентація директора Координаційного центру

11304535 671085606325843 1761266605 n

GEX 8340 - копия

Посол, Голова Офісу Ради Європи в Україні Владімір Рістовські, який взяв участь у заході, відзначив  високий рівень продуктивної  співпраці Міністрества юстиції, Координаційного центру з надання правової допомоги із Радою Європи, а також зусилля Уряду України в імплементації реформ сфери юстиції, зокрема, подальшого посилення та розгортання системи безоплатної правової допомоги в Україні. За словами Владіміра Рістовські, запровадження системи БПД – вагоме досягнення України, адже вона є невід’ємним елементом ефективної ситеми правосуддя, основаної на захисті прав людини та верховентсві права. «Сьогодні ми є свідками історичної можливості для України доcягнути успіху в напрямку значущих реформ у сфері юстиції. Без сумніву, українці демонструють намір зміцнення верховенства закону і посилення демократичного розвитку своєї країни. Користуючись нагодою, запевняю Вас у подальшій підтримці України Радою Європи у цьому напрямі» – Владімір Рістовські.

 DSC0142

Посол Канади в Україні Роман Ващук, виступивши із зверненням до учасників заходу, відзначив відкритість та продуктивність Міністерства юстиції у співробітництві із канадською стороною за останні півтора року. «Ми у Канаді  також вважаємо, що уряди повинні забезпечувати надання безоплатної правової допомоги особам, які не мають змогу заплатити за послуги приватного адвоката.  Ми маємо понад 30-літній досвід надання такої допомоги в Канаді, ділимося та збираємося ділитися із вами й у подальшому» – зауважив Посол Канади. Відзначаючи ефективність такої системи в Україні Роман Ващук зазначив: «Україна може й надалі розраховувати на дружню підтримку канадського народу у цей тяжкий, але багатообіцяючий час».

11222215 1604613486468113 5112552938769475716 o

Захід пройшов у столиці за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Міністерством закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади, впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги.
{module 22-06-2015-Колегія МЮ}ДОВІДКОВО:

Зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави, порядок та державні гарантії щодо надання БПД визначаються Законом України «Про безоплатну правову допомогу» (Закон). Закон був прийнятий та впроваджується на виконання Резолюції 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною», у якій, зокрема, було закріплено таке зобов’язання України: «13.13. покращити доступ до правосуддя шляхом запровадження системи безоплатної правової допомоги у відповідності до стандартів Ради Європи та практики Європейського Суду з прав людини».

З 1 січня 2013 року – в Україні надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання; до яких застосовано адміністративний арешт; які затримані за підозрою у вчиненні злочину; до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою; у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

З 1 липня 2015 року –  надаватиметься також у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим та свідкам у кримінальних провадженнях, у повному обсязі зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (в тому числі учасникам АТО), членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та ін. відповідно до ст. 14 Закону.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter