назад
02.03.17

Мирним шляхом чи через суд: шляхи стягнення аліментів на утримання дітей

p2Що робити розлученим людям, якщо їхні колишні половинки не допомагають в утриманні та вихованні спільних дітей? З таким питанням до фахівців Бершадського бюро правової допомоги вже неодноразово зверталися жінки та чоловіки, які не проживають спільно, хоч офіційно не розірвали шлюб, або розлучилися і самостійно займаються вихованням дітей.

З огляду на виявлену цікавість до даної ситуації, юристи Бершадського бюро правової допомоги підготували роз’яснення та рекомендації, як правильно стягнути з батька чи матері аліменти на утримання дитини.

Існує два варіанти вирішення такої проблеми:

  1. Мирним шляхом.
  2. В примусовому (судовому) порядку.

Мирні способи стягнення аліментів на утримання дитини:

  • домовленість сторін, тобто, в усному порядку батько і мати домовляються між собою щодо розміру та періодичності сплати аліментів на дитину в добровільному порядку тому з батьків, з ким залишається проживати дитина. Дана домовленість може бути лише усною, але для додаткових гарантій виконання даних домовленостей батьки можуть укласти між собою нотаріально посвідчений договір про утримання дитини;
  • подання заяви за місцем роботи платника аліментів. Сімейний кодекс визначає, що таку заяву повинен подати самостійно платник аліментів за місцем своєї роботи (місцем отримання доходу), але на практиці бувають випадки, коли роботодавець приймає заяву того з батьків, з ким залишається проживати дитина, особливо, якщо інший з батьків не заперечує проти цього;
  • набуття дитиною права власності на нерухоме майно, зазвичай шляхом укладення нотаріально посвідченого договору дарування, що звільняє платника від сплати аліментів на дитину до досягнення дитиною повноліття.

Судовий порядок вирішення проблеми.

Особа, з якою проживають діти, має право на звернення до суду з позовною заявою про стягнення з іншого члена сім’ї аліментів на утримання дитини. Варто звернути увагу на те, що навіть перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, особа має право на звернення до суду з вимогою про стягнення аліментів.

Отже, для звернення до суду з позовом необхідно зібрати такі документи:

  • копія всіх сторінок паспорту позивача (не обов’язково, але бажано);
  • копія ідентифікаційного номеру позивача (обов’язково);
  • копія ідентифікаційного номеру відповідача (обов’язково);
  • копія свідоцтва про шлюб/копія свідоцтва про розірвання шлюбу/копія рішення суду про розірвання шлюбу (обов’язково);
  • копія свідоцтва про народження дитини (дітей) (обов’язково);
  • довідка по формі № 3, або № 2 з житлово-експлуатаційної служби (не обов’язково, але деякі судді вимагають як доказ проживання дитини з позивачем);
  • довідка про доходи позивача (не обов’язково, але деякі судді вимагають);
  • копії чеків, квитанції, абонементів, медичних довідок, рекомендацій лікаря, путівок на відпочинок та багато інших документів, що підтверджують вже здійснені витрати на дитину, або ж їх необхідність.

Під час подачі позовної заяви з вимогою про стягнення аліментів в частці від доходу заявнику потрібно подати до суду, як додаток до позовної заяви довідку про доходи з місця роботи відповідача.01

Якщо платник аліментів має нерегулярний та мінливий дохід, чи частину доходу одержує в натурі, суд за заявою одної із сторони може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Якщо така сума менша за 30 відсотків визначеного прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, то додатково призначається і державна допомога. Розмір такої допомоги становить різницю між визначеним розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Позовна заява повинна бути написана та подана з дотриманням вимог статей 118-120 Цивільного процесуального кодексу України.

Під час розгляду справи, а саме при визначені розміру аліментів, судом враховується:

  • стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
  • стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
  • наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловік, дружини, батьків, дочки, сина;
  • інші обставини, що мають істотне значення для справи.

Додатково варто звернути увагу на те, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову.

Також аліменти можуть бути стягнуті і за минулий час, але не більше як за три роки. Однак, в такому випадку заявнику потрібно буде подати суду доказ того, що він (вона) вживав заходів щодо одержання аліментів, але не міг їх одержати в зв’язку з ухиленням відповідача від їх сплати.

Також, стаття 196 Сімейного кодексу України передбачає відповідальність за прострочення аліментів. Тому, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. При цьому, наслідком систематичного ухилення від сплати аліментів є кримінальна відповідальність або позбавлення батьківських прав.

Нагадуємо, що за детальною інформацією слід звертатись до Бершадського бюро правової допомоги за адресою: м. Бершадь, вул. Героїв України, 8. Контактний телефон: (04352) 2-14-03.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).