назад

Про особливості електронного декларування говорили під час семінару у Великій Писарівці

OkM 170302  1 102 березня 2017 року у Великописарівській селищній раді відбувся семінар на тему: «Декларування. Особливості заповнення декларацій». У заході брали участь: директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) у Сумській області Олена ДЕМЧЕНКО, директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара КОЗИР, начальника відділу правової інформації та консультацій Микола КРАВЧЕНКО,

заступник начальника Великописарівського бюро правової допомоги Євген МОРОЗ, голова Великописарівської селищної ради Леонід КЛИЗУБ, секретар Сергій МОХОНЬКО, спеціалісти Світлана БОНДАР,  Галина ВАСИЛЬЄВА, Ольга ГОРДІЄНКО, Ольга КРАВЧЕНКО, Олег ОГОРОДНІЙ; заступник начальника управління Пенсійного фонду України Сумської області Зоя КОРНІЄНКО та інші суб’єкти декларування.

Розпочався семінар зі вступного слова Олени ДЕМЧЕНКО, яка зазначила: «Надання безоплатної правової допомоги це  – соціальна програма Уряду України, що гарантує людям ефективний захист їх прав. Адже однією із функцій бюро є правопросвітництво. Тож, сьогодні ми зібралися аби висвітлити особливості заповнення декларацій». Також вона висловила впевненість, що фахівці Великописарівського бюро правової допомоги підвищують рівень правової обізнаності громадян та допомагають у відновленні порушених прав та законних інтересів. Вже традиційно, директор Регіонального центру зробила дарунок для Великописарівського бюро правової допомоги.

OkM 170302  1 15

Наступний виклад основного матеріалу здійснив основний доповідач – Євген МОРОЗ, який розповів про електронне декларування, відповідальність за подання неправдивих відомостей. Він повідомив: «Декларація – це декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачена Законом України «Про запобігання корупції». Щорічна декларація, яка подається у період 1 січня до 1 квітня року, наступного за звітним роком. Така декларація охоплює звітний рік (період з 1 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація, та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року. Тобто декларацію необхідно подати до 1 квітня поточного року». Євген МОРОЗ розказав про особливості заповнення електронної декларації, а саме: розділ щодо об’єктів, які перебувають у спільній власності; щодо декларування майна, якщо суб’єкт декларування користувався ним упродовж року та інші.

OkM 170302   20

Тамара КОЗИР доповнила: «Якщо Ви маєте членів сім’ї, у власності яких є будь-яке майно, яким Ви користуєтеся, (наприклад, авто, будинки, земельні ділянки тощо) то у декларації Ви повинні зазначати про своє право  користування ними».

OkM 170302  18

Учасники семінару задали питання щодо продажу автомобіля за довіреністю. Микола КРАВЧЕНКО пояснив, що зараз для користування автомобілем довіреність не потрібна, достатньо технічного паспорту. «Довіреність не є фактом переходу у власність, лише генеральна довіреність з правом продажу є такою. Якщо Ви придбали автомобіль за довіреністю, то в декларації зазначаєте право користування, а вже довіритель, який є фактичним володільцем та має право: володіти/користуватися/розпоряджатися зазначає як майно що є у власності», – додав він.OkM 170302   11

На всі поставлені запитання було надано вичерпні відповіді фахівцями.

 

OkM 170302  1 2

Залишено контактну інформацію:

 

Охтирський місцевий центр з надання БВПД: м. Охтирка, вул. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23 та Великописарівське бюро правової допомоги: смт. Велика Писарівка, вул. Ярослава Мудрого, 1;            т. (05457) 5-15-20.