назад

На брифінгу для журналістів місцевих та регіональних ЗМІ розповіли про безоплатну правову допомогу на Прикарпатті

429 березня 2017 року в Івано-Франківську відбувся брифінг для журналістів “Безоплатна правова допомога – підсумки роботи”. Результати річної роботи представляли директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук, в.о. директора Івано-Франківського та директор Калуського місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Максим Субота та Руслан Желізняк.

 

Михайло Євчук підкреслив, що основною місією роботи системи безоплатної правової допомоги є і залишається захист прав людини, шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей та правової спроможності представників соціально вразливих груп. Директор центру проінформував журналістів про нещодавні важливі зміни, які внесені до Закону України “Про надання безоплатної правової допомоги” у частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатні послуги адвоката.

 

Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу. Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань. Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги не менше 10 000 000 осіб:

– по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;

– по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.

Михайло Євчук підкреслив, що завдяки діяльності розгалуженої структури системи правової допомоги в області (у кожному районі створено бюро правової допомоги) збільшилася кількість людей, які звертаються за юридичною консультацією до фахівців місцевих центрів з надання БВПД та бюро. Зокрема, у 2016 році місцевими центрами з надання БВПД опрацьовано близько 10000 звернень громадян, з початку 2017 року – близько 4300 звернень громадян. Спеціалісти місцевих центрів та бюро надали у 2016 році близько 8000 консультацій з юридичних питань, за майже три місяці нинішнього року – близько 4000 правових консультацій.

Для надання безоплатної вторинної правової допомоги у 2016 році видано 1954 доручень адвокатам. З початку 2017 року таких доручень видано 557.

Найбільш типові питання, із якими звертаються відвідувачі до місцевих центрів з надання БВПД та бюро стосуються: соціального захисту населення (призначення та перерахунок пенсій, виплата одноразової допомоги, надання соціальних пільг), трудового права (поновлення на роботі незаконно звільненого працівника, невиплата усіх належних сум при звільненні, відшкодування шкоди матеріально відповідальним працівником), спадкового права (поновлення строку для вступу у спадщину, оскарження дійсності заповіту, визнання права на обов’язкову частку в спадщині), земельного права (відновлення меж земельних ділянок, встановлення сервітут, виділення земельних ділянок пільговим категоріям громадян), сімейного законодавства (позбавлення батьківських прав, усиновлення, стягнення аліментів на дитину, розірвання шлюбу), цивільного законодавства (відшкодування шкоди – внаслідок ДТП, залиттям квартири, повернення суми боргу, кредитні зобов’язання, виконання договірних зобов’язань).

Максим Субота та Руслан Желізняк розповіли представникам медіа про співпрацю із громадськими організаціями та проведення правопросвітницької роботи у територіальних громадах. Так, Максим Субота говорив про спільну реалізацію грантових програм та інших проектів міжнародної технічної підтримки. Наразі представники МЦ беруть участь у проекті “ФранківськБезВіз”, який спрямований на відбудову та стале розв’язання проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні. Він реалізовується за підтримки Міжнародної організації міграції.

Руслан Желізняк говорив на брифінгу про заходи, які проводять фахівці бюро у територіальних громадах у рамках реформи децентралізації, про запровадження практики спільної участі в особистих прийомах громадян головами райдержадміністрацій.

Після публічної презентації результатів роботи системи БПД у регіоні учасники брифінгу відповіли на запитання журналістів, які, зокрема, стосувалися діяльності новоствореного Тисменицького дистанційного консультативного пункту доступу до БПД, безперервності забезпечення надання правової допомоги Регіональним центром для затриманих осіб, територіальної юрисдикції місцевих центрів та ін.

 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

 

Місцеві центри з надання БВПД працюють за адресами:

            Івано-Франківський місцевий центр з надання БВПД

вул. Франка 4, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (0342) 55-90-66

Е-mail:frankivsk1.frankivsk@legalaid.gov.ua

            Калуський місцевий центр з надання БПВД

вул.С. Бандери, 18, м. Калуш.

Телефон: (03472) 6-66-93

Е-mail:kalush.frankivsk@legalaid.gov.ua

            Коломийський місцевий центр з надання БВПД

вул. Адама Міцкевича, 2, м. Коломия.

Телефон: (03433) 4-63-76

Е-mail:kolomyya.frankivsk@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)


{gallery}pictures/2017.03.30_брифінг{/gallery}