назад

Новини для краснопільчан: що робити, якщо Ви – боржник за кредитом?

SUM  2017 3 30  zahid 230 березня керівник Краснопільського бюро правової допомоги Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій КУЦЕРЕНКО в приміщенні Краснопільського центру зайнятості провів лекцію щодо проблемних питань боржників, що виникають з кредитних зобов’язань.

На підставі матеріалів системи безоплатної правової допомоги очільник бюро доповів присутнім про ризики, що виникають в разі заборгованості по  виплаті кредитних коштів, та роз’яснив алгоритм дій в разі порушення прав боржників.

SUM  2017 3 30  zahid 1

 

«До бюро неодноразово звертаються клієнти з проханням надати їм правову допомогу у вирішенні проблемних питань, що стосуються кредитних зобов’язань. Дуже багато людей, у свій час повіривши в розрекламовану компанію кредитування, скористалися цією можливістю. Отримавши кредити, люди забезпечили певним чином вирішення своїх побутових проблем, а деякі навіть на цьому й «наварили», застосувавши відомі їм схеми кредитних махінацій. Але, багато людей не змогли своєчасно повернути кредитні кошти, заборгували, та їм банками були нараховані не тільки тіла непогашеної суми  кредитів, а ще й проценти, штрафи та пеня. Банки, що не мали змоги витребувати повернення кредитних коштів та інших зобов’язань звертаються до колекторських фірм, які різними способами намагаються змусити боржника сплатити нараховані банком суми ще до судового розгляду. Кредитор, в активах якого значаться проблемні заборгованості, як правило, передає права вимоги по кільком сотням, а то і тисячам проблемних договорів до колекторських фірм, з якими укладає одну угоду- договір факторингу. Колектори, отримавши таким чином права та реєстраційні дані клієнтів/боржників, розгортають цілий комплекс заходів, спрямованих на примус боржників до виплати заборгованостей за такими договорами, причому суми вимог – в рази вище фактичної вартості такої заборгованості. Ось тільки дії багатьох таких колекторів незаконні», – пояснює Сергій КУЦЕРЕНКО.

Звичайно, перш за все ж набагато краще спробувати владнати справу на початковій стадії і з’явитися до банку і звернутися до менеджера з проханням укласти додаткову угоду за своїм кредитом у плані тимчасової відстрочки платежу, тобто укласти договір про пролонгацію користування кредитом.

«Часто має місце тиск на близьких родичів, розповсюдження негативної інформації в інтернеті, за місцем навчання або роботи з метою створення важкої атмосфери навколо боржника. Також, боржнику можуть погрожувати життям, втратою здоров’я, псуванням майна боржника або членам його сім’ї. Всі ці дії є незаконними. Так, ст.189 КК України передбачає відповідальність за вимогу передачі чужого майна, чи права на майно, або вчинення інших дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами», – зауважив Сергій Юрійович.        Людям слід пам’ятати, що будь-який кредит – це цивільно-правові відносини і їх вирішення лежить у цивільному правовому полі і за невиконання зобов’язань перед кредитором кримінальної відповідальності не передбачено. Дуже часто маємо приклади незаконного розповсюдження конфіденційної, а іноді і принижуючої гідність інформації за місцем проживання клієнта, його близьких, місцем роботи. При цьому необхідною передумовою вчинення впливу на близьких, друзів та колег є наявність інформації про цих осіб, їхні телефони, адреси місця проживання та роботи. Адже, як показує практика, не порушити норми законодавства у своїй діяльності колекторам, а в деяких випадках це можуть бути і спеціальні підрозділи в структурі самого  банку, не так і просто. А тому, відповідно, при послідовній і правильній фіксації фактів таких порушень, боржник має досить великі шанси на перемогу в протистоянні зі «збирачами боргів». І такі шанси значно вищі у тих хто не боїться відстояти свої права та має розуміння, що позиція банку не є істиною в останній інстанції. Та не забувайте що отримавши кредит,  борг колись все одно прийдеться віддавати.     

Лекція зацікавила слухачів, адже фактично у кожного є знайомі-боржники. Наостанок керівник бюро розповсюдив свої контактні дані, та звернув увагу на Центри правової допомоги куди можна звернутися за правовою допомогою.

«Краснопільське бюро правової допомоги»

Сумського місцевого центру з надання безоплатної

вторинної правової допомоги

Адреса: 42400 Сумська обл. смт. Краснопілля, вул. Перемоги, 2

Тел. (05459) 7 11 24

 

Графік роботи: Пн. – Пт. З 8-00 до 17-00