назад

На Буковині представники системи БПД та поліції узгодили взаємодію при інформуванні про затримання осіб

3 січня у Чернівцях провели робочу зустріч керівництва Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області та представників поліції щодо подальшої співпраці сторін при інформуванні про затримання громадян.

У зустрічі взяли участь поліцейські – відповідальні за утримання осіб в ізоляторах тимчасового тримання з різних територіальних підрозділів ГУНП України в Чернівецькій області, директор Регіонального центру – Аркадій Мунтяну та заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Никирса.

Передусім Аркадій Мунтяну розповів присутнім про роботу чергової частини, де приймають та реєструють повідомлення про затримання громадян, а також опрацьовують процесуальні рішення про призначення захисника.

 

«Повідомлення про затримання ми приймаємо разом із черговими з Регіонального центру в Тернопільській області з усієї України. Тож зросло навантаження на працівників. Окрім того, бувають проблеми з електрикою та зв’язком – не завжди вдається з першого разу додзвонитися на «гарячу» лінію системи БПД. Доводиться також приймати повідомлення про затримання й під час повітряних тривог», – наголосив директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну

.

Ольга Никирса у свою чергу повідомила представникам поліції про нещодавні зміни в законодавстві, які зокрема стосуються інформування про затримання під час воєнного стану.

 

«Якщо, до прикладу, затримання відбулося під час комендантської години, або безпосередньо перед її початком –  призначений регіональним центром адвокат повинен прибути за зазначеною адресою місця для конфіденційного побачення із затриманою особою не пізніше ніж протягом шести годин із моменту видачі йому доручення, крім видання доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги особі, до якої застосовано адміністративне затримання, – каже заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Никирса.

Також під час наради обговорили й робочі питання, які цікавили поліцейських: як запобігти несвоєчасному повідомленню про затримання громадян та не порушити право на захист; чи може затриманий відмовитися від адвоката, наданого центром БВПД під час адміністративного арешту та адмінзатримання, низку інших.

За результатами зустрічі її учасники домовилися й надалі координувати роботу між собою задля оперативного вирішення проблемних питань.