назад
20.09.18

На Чернігівщині адвокат системи БВПД захистила права внутрішньо переміщеної особи

Sajt PPU v ARK status VPO dovidka oblik 540x300Питання забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб на сьогоднішній день залишається актуальним. Так, до Ніжинського місцевого центру з надання БВПД звернулася жінка (внутрішньо переміщена особа), що проживає у сільській місцевості Срібнянського району, із проханням допомогти їй визнати протиправними дії Прилуцького об’єднаного управління Пенсійного фонду України та виплатити пенсію, недоотриману в період з 01.08.2014р. по 13.08.2017р.

Захист прав громадянки здійснювала адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Бойчук.

В інтересах жінки адвокат звернулася до суду. У ході судового засідання було встановлено, що жінка покинула своє місце проживання, аби уникнути негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, проявів насильства, масових порушень прав людини на території Луганської області та прибула до Чернігівської області, де у встановленому порядку стала на облік як внутрішньо переміщена особа. Жінка не одержувала пенсію з 01.08.2014р. по 13.08.2017р. , тому звернулася до територіального управління Пенсійного фонду, але отримала відмову. Причину відмови мотивовано відсутністю законодавчого врегулювання порядку виплати пенсій за минулий період пенсіонерам із числа внутрішньо переміщених осіб.

Однак, дана відмова була безпідставною та необґрунтованою, адже відповідно до чинного законодавства з питань пенсійного забезпечення не передбачено будь-яких підстав призупинення виплат пенсій, тільки підстави припинення виплати відповідно до ст. 49 Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але жоден з таких випадків управлінням не був застосований та доведений.

17 травня 2018 року Чернігівський окружний адміністративний суд прийняв рішення задовольнити позов повністю та зобов’язав Прилуцьке об’єднане управління Пенсійного фонду України здійснити позивачу виплату недоотриманої пенсії за період з 01.08.2014р, до 13.08.2017р.
Довідково. Стаття 49 Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється:

1) якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;
2) на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України;
3) у разі смерті пенсіонера;
4) у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;
5) в інших випадках, передбачених законом.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15). Номер цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.