назад

На Чернігівщині фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги відвідали установу виконання покарань

З метою забезпечення доступу засуджених до правової інформації та реалізації права на безоплатну правову допомогу, 1 лютого  заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Олеся Пирковська, директор Чернігівського місцевого центру Володимир Бобруйко, Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха спільно з юристом громадської організації “MART” Дмитром Науменком провели правопросвітницький захід у Чернігівському слідчому ізоляторі.

Під час заходу було висвітлено питання: умовно-дострокового звільнення від відбування покарання та відшкодування шкоди, завданої нерухомому майну внаслідок бойових дій.

Законодавством України передбачено умовно-дострокове  звільнення від  відбування покарання  за умови,  що  засуджений став на шлях виправлення, яке він має довести сумлінною поведінкою та ставленням до праці. За даних обставин  може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбуття засудженим:

1) не менше половини строку покарання, призначеного судом за кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов’язаних з корупцією, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також за необережний тяжкий злочин;

2) не менше двох третин строку покарання, призначеного судом за корупційний нетяжкий злочин або кримінальне правопорушення, пов’язане з корупцією, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин, а також у разі, якщо особа раніше відбувала покарання у виді позбавлення волі за умисне кримінальне правопорушення і до погашення або зняття судимості знову вчинила умисне кримінальне правопорушення, за яке вона засуджена до позбавлення волі

3) не менше трьох чвертей строку покарання, призначеного судом за умисний особливо тяжкий злочин, у разі заміни покарання у виді довічного позбавлення волі на покарання у виді позбавленням волі на певний строк, а також покарання, призначеного особі, яка раніше звільнялася умовно-достроково і знову вчинила умисне кримінальне правопорушення протягом невідбутої частини покарання.

Куди, з якими документами та протягом якого строку необхідно буде звернутися для отримання компенсації та відшкодування шкоди, завданої нерухомому майну внаслідок бойових дій.

Заява про надання компенсації подається незалежно від місця проживання (перебування) особи або місцезнаходження юридичної особи до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна протягом дії воєнного стану та протягом 90 календарних днів з дати його закінчення.

Заява подається щодо кожного пошкодженого або знищеного об’єкта нерухомого майна окремо.

Заява про надання компенсації може бути подана:

До заяви про надання компенсації додаються:

  1. документ, що підтверджує право власності на житло – для власників житла;
  2. документ, що підтверджує інвестування та фінансування будівництва об’єкта житлового будівництва та документ, що підтверджує сплату грошових коштів за такий об’єкт – для інвесторів;
  3. документ, що підтверджує, що громадянин України є членом житлово-будівельного (житлового) кооперативу, – для членів житлово-будівельного кооперативу;
  4. свідоцтво про смерть власника житла – для спадкоємців;
  5. документ, що підтверджує пріоритетне право на отримання компенсації (наприклад, посвідчення багатодітної сім’ї, довідка МСЕК про наявність інвалідності, посвідчення УБД).

Під час заходу особи, які утримуються у слідчому ізоляторі мали можливість задати численні запитання, на які отримали розгорнуті відповіді.