назад

Про що розповіли фахівцям БПД Рівненщини засуджені Городищенської ВК № 96?

Умови відбування покарання, побут, питання амністії та соціального захисту, застосування передбачених законом заохочувальних норм – ці та інші теми, цікавили засуджених, під час зустрічі з представником Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Олександром Кузиком. Фахівець БПД завітав до виправної установи у  рамках реалізації Меморандуму про співпрацю між Адміністрацією Державної кримінально-виконавчої служби України та Координаційним центром з надання правової допомоги.

Захист прав засуджених є одним із пріоритетів в діяльності системи БПД. Відтак, фахівці центрів з надання БВПД та адвокати, що працюють за контрактами, забезпечують складання документів процесуального характеру та здійснення представництва інтересів особи, засудженої до покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, що дає доступ до правової інформації та правосуддя вказаної категорії громадян. Задля підвищення рівня правової поінформованості засуджених осіб щодо захисту свої прав а також персоналу, працівники Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області систематично відвідують установи виконання покарань, де зустрічаються з засудженими.

Так цього разу, заступник начальника відділу організації надання  та забезпечення  якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів Олександр Кузик, провів особистий прийом громадян, що відбувають покарання у Державній установі «Городищенська виправна колонія (№ 96)». Особам, які перебувають в даному закладі, юрист розповів також про механізм захисту їхніх прав згідно із Законом України «Про безоплатну правову допомогу», обсяг повноважень Регіонального та місцевих центрів, а також про порядок звернення за такою допомогою.

Ряд засуджених отримали  вичерпні роз’яснення та консультації з правових питань, що їх цікавили, зокрема:

  • умов відбування покарань;
  • процедури переведення засудженого з однієї установи до іншої;
  • застосування передбачених законом заохочувальних норм (ст. 101 КВК , ст. 81,82 КК ) ;
  • оскарження рішення дисциплінарної комісії при накладенні стягнень;
  • представництва інтересів засуджених в суді.

Крім того, під час зустрічі з персоналом установи, Олександр Кузик наголосив на  вимогах законодавства щодо розгляду звернень засуджених та акцентував увагу на типових помилках, які допускають заявники під час складання та формулювання вимог про залучення захисника. Також обговорили питання вдосконалення роботи консультаційних пунктів БПД у місцях несвободи та  подальшої співпраці.

А на останок працівники виправної колонії отримали ряд інформаційних буклетів з широкого кола правових питань, що є актуальними для засуджених.