назад

Безоплатна правова допомога розширює можливості для забезпечення дотримання прав людини через співпрацю у напрямку партнерства із системою «Custody Records»

У Бердичівському районному відділі поліції відбулося відкриття пілотного проєкту «Custody records», системи електронного обліку та відеофіксації в діяльності ізоляторів тимчасового тримання затриманих осіб. Система має на меті захистити затриманих від неправомірних дій поліцейських, а також забезпечити права правоохоронців від безпідставних звинувачень.

У заході взяли участь представники різних відомств та установ: заступниця міністра юстиції, уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко,  старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління дотримання прав людини Національної поліції України Катерина Грабчук, регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Житомирській області Олена Коваленко, заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська, представники Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, та інші представники місцевої влади та громадськості.

Під час зустрічі робота системи демонструвалася на прикладі стандартної ситуацій затримання та доставлення уявного правопорушника до відділу поліції. Кожен із етапів затримання обговорювався відповідальними особами та учасниками заходу.

В межах заходу також обговорювалася співпраця щодо інформування системи безоплатної правової допомоги про випадки затримання за підозрою у вчиненні правопорушень, а також особливості залучення адвокатів у наданні правової допомоги затриманим.

Учасники також обговорювали проблемні питання щодо взаємодії у процесі інформування про затримання особи з метою уникнення порушення права затриманого на захист.

 

« Цей надзвичайно важливий для Нацполіції проєкт який ми продовжуємо реалізовувати і в умовах війни, тому що ми  – європейська нація, європейська країна. Захист прав людини для нас є беззаперечною цінністю. Це система, яка дає можливість не лише моніторити ситуацію із затриманими, а й кардинально змінює інфраструктурні умови для роботи із громадянами та безпосередньо поліцейських», – наголосив начальник Управління ДПЛ НПУ Руслан Горяченко.

 

Система безоплатної правової допомоги підтримує впровадження «Custody Records» , адже це передбачає зміну у підході до затримання особи та утримання її в умовах ізоляції. Окрім того, запроваджений проєкт забезпечує моніторинг та відповідне реагування у випадку порушення прав людини. Це дає змогу наближати нашу державу до високих стандартів дотримання прав людини, що і є головною метою діяльності системи безоплатної правової допомоги.