назад

На Чернігівщині представили приклад ефективної міжвідомчої взаємодії у сфері запобігання домашньому насильству

Представники 9 територіальних громад Чернігівщини дізналися про повноваження ключових організацій та відомств, зокрема системи безоплатної правової допомоги, територіальних центрів соціального обслуговування населення, мобільних бригад  соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,  у сфері запобігання домашньому насильству та про основні напрямки їх взаємодії, які можна запроваджувати у власних громадах.

Так, у межах проєкту «Територія N без насильства», що реалізується за співпраці UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» відбувся воркшоп, під час якого представники органів місцевого самоврядування напрацьовували механізми, що дозволять вдосконалити міжвідомчу взаємодію у сфері запобігання домашньому насильству та сприяти швидкому реагуванню на такі випадки.

Загалом у заході взяли участь представники органів виконавчої влади,  правоохоронних органів, державних установ, системи безоплатної правової допомоги, навчальних закладів, громадських організацій та координатори з питань запобігання домашньому насильству,  насильства за ознакою статі на рівні громад Чернігівщини.

Під час  зустрічі завідувачка Ніжинського бюро правової допомоги Наталія Потапенко розповіла  про повноваження центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, про багаторічну правопросвітницьку роботу роботу фахівців системи БПД, завдяки якій люди перестають замовчувати   факт насильства у родині і звертаються за правовою допомогою, про співпрацю з численними партнерами та про роботу у складі мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті при Ніжинської міської ради.

Крім цього, вона поділилася успішними практиками надання правової допомоги постраждалим від домашнього насильства, в тому числі перенаправлених від інших установ та організацій.

Часто у людей, що  постраждали від  насильства, виникає питання – яким чином підтвердити  своє право на безоплатну правову допомогу. Серед документів, що підтверджують це право, і копія протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, і направлення від мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, загальних чи спеціалізованих служб підтримки – наголосила  завідувачка Ніжинського бюро правової допомоги Наталія Потапенко.

Підсумовуючи, варто зауважити, що представники територіальних громад під час воркшопу отримали дієві алгоритми допомоги постраждалим від домашнього насильства, дізналися яким чином забезпечити комплексну допомогу цим людям і куди звернутися за пошуком ефективних рішень.

Довідково. Починаючи з 2018 року, а саме з моменту набрання чинності Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», фахівці Ніжинського місцевого центру з надання БВПД надавали методологічну допомогу органам місцевого самоврядування. З початку 2019 року юристи центру почали працювати у складі Координаційної  ради  з гендерних питань , проблем сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради. А вже в кінці 2019 року увійшли до складу складу  мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті  при Ніжинської міської ради і були у її складі до початку повномасштабного вторгнення рф. У 2023 році підписали Меморандум про співпрацю із  мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги, що працюють у Ніжинському районі за підтримки UNFPA, фонду ООН та виконуючим партнером ГО «Інноваційні соціальні рішення».