назад

На Чернігівщині продовжують розбудовувати місцеву систему запобігання та протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству

Юристи Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з фахівцями відділу у справах сім’ї та молоді міської ради, відділу освіти, служби у справах дітей, поліції, центру надання соціальних служб та мобільної бригади соціально-психологічної допомоги розробили план спільних дій з розбудови місцевої системи запобігання та протидії домашньому і гендерно зумовленому  насильству.

Міжвідомча зустріч відбулася у межах проекту «Міста і громади вільні від домашнього насильства» на 2023–2026 роки, партнером якого стала Ніжинська міська рада.

Перш за все учасники зустрічі ознайомилися з результатами  проведеної оцінки  системи запобігання та протидії домашньому насильству Ніжинської громади, отримали рекомендації експертів фонду ООН у галузі народонаселення, а вже потім розробили проект плану спільних дій.  Він включає в себе такі напрямки:

  • Надання допомоги та захисту постраждалим особам, забезпечення відшкодування шкоди, завданої домашнім насильством;
  • Належне розслідування фактів домашнього насильства, притягнення кривдників до передбаченої законом відповідальності та зміна їхньої поведінки;
  • Запобігання домашньому насильству.

Отож, Ніжинський місцевий центр з надання БВПД долучився до заходів з розробки алгоритму дій для усіх учасників процесу, налагодженню координації взаємодії на різних рівнях, відпрацюванню викликів, пов’язаних з війною, щоб посилити міжвідомчу взаємодію та більш ефективно запобігати насильству.

Довідково. Проєкт «Міста і громади вільні від домашнього насильства» на 2023–2026 роки — це проєкт UNFPA з розбудови муніципальних систем запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству. Він  передбачає розвиток мережі якісних спеціалізованих послуг і покращення координації та міжвідомчої взаємодії органів і служб на муніципальному рівні, а також активізацію, залучення мешканців громад до запобігання та раннього виявлення випадків домашнього насильства.