назад

На Сумщині налагоджують міжвідомчу співпрацю у межах реалізації обласного плану дій резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»

Фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області спільно з представниками органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій та підприємств Сумщини консолідували зусилля для реалізації обласного плану дій резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» у Сумській області на 2023 – 2026 роки.

План дій складається з конкретних кроків, спрямованих на інтеграцію жінок у безпекову сферу, на створення рівних умов для участі жінок та чоловіків у процесах повоєнного відновлення і подолання конфліктів та системну протидію насильству як за ознакою статі, так і пов’язаному з конфліктом.

Фахівці системи БПД у Сумській області, у межах створеної коаліції та міжвідомчої співпраці, будуть долучатися таких завдань:

  • Проведення навчань для працівників структурних підрозділів обласної, районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування з тем правової допомоги гендерно-чутливих послуг;
  • Організації та проведення навчань з питань застосування гендерного та інклюзивного підходу під час надання послуг, формування навичок неконфліктного спілкування для фахівців, які надають адміністративні, медичні та соціальні послуги, правову допомогу на обласному та місцевому рівнях;
  • Надання первинної та вторинної правничої допомоги;
  • Поширення в соціальних групах та каналах, друкованих та інших виданнях інформації про надання системою БПД консультацій людям, які постраждали від насильства за ознакою статі та сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, від торгівлі людьми тощо.

Також під час зустрічі присутні ознайомилися  з досвідом, набутим в навчальному візиті до Боснії і Герцоговини у межах проекту «Вистоїмо разом. «Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною».  Оскільки Україна вже стикнулася з проблемою нестачі свідчень у роботі зі злочинами сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Тому кількість злочинів, якими вже займаються правоохоронні органи, аж ніяк не відображає реальної картини.

«Розслідування фактів сексуального насильства в умовах збройного конфлікту – складне завдання, зі своїми особливостями та викликами. Серед яких і людський страх звернутися до правоохоронних органів чи органів юстиції через загрозу відплати або можливість осуду. Отож, головний принцип при наданні правової допомоги таким постраждалим від насильства — не нашкодити», — наголосила очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Більше того, Олена Демченко акцентувала увагу присутніх, що у система безоплатної правничої допомоги  працює за принципами гендерної рівності, безбар’єрності та клієнтоорієнтованості, надаючи правничі послуги, зокрема і найбільш незахищеним верствам населення.

Довідково. Україна — перша країна, яка прийняла Національний план дій 1325 у період збройної агресії щодо неї в 2016 році. Вже у 2021 році був ухвалений  другий Національний план дій «Жінки, мир, безпека», чинний до 2025 року.

Локалізація Національного плану 1325 — це створення планів дій для своєї області, міста тобто конкретизація завдань у відповідь на проблеми безпеки, найгостріші для регіону. А потім – пошук можливостей їх виконати і перевірити результат.

Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області у вересні цього року підписав Меморандум про партнерство у межах локалізації у Сумській області резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» та Національного плану дій з її виконання.